På glattisen i 1870
Skøyteisen er trygt på plass i kulda. Slik brukte man Oslo-isen for over 100 år siden. Se bildene!
Kuldebølgen har islagte skøyteflatene i Oslo. Men på 1800-tallet foregikk folkesporten på fjorden.
Inngangen av desember bød på en lang periode med temperaturer godt under frysepunktet, og Oslo kommune er i full gang med å legge skøyteis på byens løkker og parker. Kunstisbaner som Frogner stadion og Gressbanen har på sin side vært åpne for publikum allerede i en drøy måned.
Skiforeningens turskøytegruppe melder dessuten om at de iskalde dagene i begynnelsen av desember ga glitrende skøyteis på Marka-vannene.
— Vannene som ligger nært der hvor folk bor blir ofte mye brukt, for eksempel Sognsvann, Nøklevann eller Bogstadvannet. Sørover og østover i Marka er det som regel lite snø, og bra med folk når det er gode forhold. I Nordmarka blir sesongen kort, for der legger snøen seg, sier Oddvin Lund i turskøytegruppen.
Fra fjorden til Bislett
I riktig gamle dager var det imidlertid hverken Spikersuppa, Valle Hovin, Bogstadvannet eller Nøklevann som samlet skøytefrelste osloborgere. Byens første skøytebane var nemlig å finne på Oslofjorden, like nedenfor Akershus festning. Skøytebanen ble anlagt kort tid etter at Christiania Skøiteklub ble stiftet i 1864, og samlet fintfolket til skøyting på dagtid.
Skøytesporten ble imidlertid raskt en folkesport, og dét lenge før skiløping slo an blant osloborgerne, skriver Byarkivet i en artikkel om Oslos skøytehistorie. Båttrafikken gjorde imidlertid at skøyteløperne måtte flytte på seg, først til Filipstad, deretter til Frognerkilen.
1901 ble en milepæl, da Frogner stadion ikke bare ble Oslos, men hele Norges sentrum for skøytesporten. Stadionet var hjemmebane for legender som Sonja Henie og Oscar Mathisen, men ble avløst som skøytesportens storstue av Bislett stadion etter andre verdenskrig.
- Ennå tidlig
I disse dager er det ikke lenger skøyteløpere å se, hverken på Bislett stadion eller nedenfor festningen. Men det er ikke dermed sagt at fjorden ikke kan nytes med skøyter på beina, ifølge Oddvin Lund.
Ifølge skøyteentusiasten er det ennå tidlig for fjordskøyting, men han trekker frem området rundt øyene ved Sandvika og innerst Bunnefjorden som deler av fjorden der isen pleier å være solid. Dog er det store variasjoner i hvor god skøyteisen blir på fjorden, både i løpet av en sesong og fra år til år.
- Isen i fjorden er ustabil: Den tæres opp av tidevannsstrømmer og saltvann, så man skal vite veldig godt hva man gjør hvis man skal ut på sjøvann. Men det er veldig moro når det ligger god is på fjorden. Jeg har gått fra Hvervenbukta til Nesoddtangen, så alt er mulig så lenge det er kaldt lenge nok, sier Lund.
Se flere historiske bilder fra Oslo på www.oslobilder.no!
Osloby har i samarbeid med Oslo Museum fått tilgang til flere unike historiske fotografier som viser livet i det gamle Oslo. Vi vil presentere dem gjennom flere kommende bildeserier.
Denne gang handler bildeserien om skøyter i gamle Oslo.
Se de gamle fotografiene i bildekarusellen over.
Har du noen historiske Oslo-bilder du vil dele? Har du forslag til gallerier vi kan lage? Send oss en e-post!
Her finner du tidligere gallerier fra det gamle Oslo:
Les også
Jaså, så du tror du har fått bart?
Ut og spise i 1905
«Jeg slentret nedover Carl Johan, utså mig et offer, hilste, fikk et blidt smil og trakk av»
Da lysreklamen kunne være gigantisk
Romfolket i gamle Oslo
60-tallets moteløver
Bogstadveiens forvandling
- Unnskyld har De kjøpt billett?
Sentershopping i 1902
Her kommer polvarene til toget i 1935
Var alle sprekere før?
- Ihjelkokt og næringsfattig
Matauk og moro
Bildeserie: Byen i røyken
Her er klassen klar for første skoledag i 1893
Grønland i svart-hvitt
Oslo sett med historiske ølbriller
Parkliv med historisk sus
Badeløver anno 1919
Utepils anno 1925-1965
Her er Oslos tapte kinoperler