Oslo

Natteravnene tilbake på Vestli og Stovner etter angrep: – Skal ikke være slik at vi ikke kan gå trygt

– Viktig at pausen ble så kort som mulig, sier Ap-politiker og Natteravn-ildsjel Jan Bøhler.

Ap-politiker Jan Bøhler går jevnlig natteravn på Vestli og Stovner.
 • Bjørn Egil Halvorsen
  Bjørn Egil Halvorsen
  Journalist

Fredag kveld i 20-tiden kledde Bøhler og 15 andre lokale voksne seg i de iøynefallende gule vestene igjen. Da var det gått en drøy uke siden grasrotbevegelsens lokalgruppe på Stovner og Vestli ble utsatt for en lite hyggelig hendelse.

En ungdomsgjeng kastet stein mot ravnene og i etterkant ble patruljeringen innstilt på ubestemt tid. Men fredag kveld besluttet i samråd med politiet at det var klart for comeback.

– Stille og rolig. Ungdommene koser seg med fotball ute på Jesperudjordet, konstaterer natteravn Arild Olsen.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jan Bøhler, som var med og startet opp den lokale natteravn-gruppen i fjor, fikk på sin side mange spøkefulle, men hyggelige, kommentarer fra ungdommene på musikkvideoen med anti-gangsterbudskapet Bare Glem Det han nylig la ut på Youtube.

– Naturlig å gå natteravn

Ap-politikeren har tidligere vært sterkt engasjert i ungdomsarbeid i Groruddalen, særlig som fritidsklubbleder på 1980-tallet. Han sier han jevnlig går natteravn i lokalmiljøet.

– Det er helt naturlig for meg å gå også i kveld. Det var viktig at pausen ble så kort som mulig, sier Bøhler.

– Det skal ikke være slik at natteravnene ikke kan gå trygt overalt i byen, legger han til.

Det har de siste to årene vært en økning i ungdomskriminaliteten i Oslo, uten at politiet klarer å forklare hvorfor. De siste ukene har det vært flere dramatiske hendelser i Oslo øst, blant annet skyting, slagsmål og angrep med stein fra maskert ungdom.

Tror voldelig ungdom misforstår

Politiet har styrket sin tilstedeværelse i området med blant annet en mobil politipost og øvrig politinærvær for å skape trygghet, opplyste leder for Enhet øst, John Roger Lund i en pressemelding fra Oslo politidistrikt fredag.

Leder for Natteravnene, Lars Norbom, tror ungdommene som angrep ravnene for en drøy uke siden ikke har forstått hva bevegelsen egentlig driver med.

Generalsekretær for Natteravnene, Lars Norbom, vil spre mer informasjonen om virksomheten.

– Vi har aldri opplevd den typen aggresjon før. Når de går til angrep, må de ha oppfattet oss som en slags trussel. Noe av årsaken tror jeg er manglende kunnskap om vår rolle. Vi utfører jo ikke politioppgaver, sier Norbom, som nå planlegger informasjonsvirksomhet på Vestli neste helg.

Les også

 1. Natteravnene gjenopptar patruljering på Stovner og Vestli

 2. Vestli-uro: Uklart hvor 30 politifolk skal tas fra

 3. Justisminister Wara i kontakt med politiet i dag om Vestli-bråk: – Vi ser en økende og ny form for ungdomskriminalitet

 4. Natteravnene stopper patruljering i Oslo-bydel etter hendelser

Les mer om

 1. Natteravnene
 2. Oslo
 3. Gjengkriminalitet