Et tilfelle av meslinger er påvist i Oslo

Et tilfelle av meslinger er påvist i Oslo. Personen som er blitt syk, er innlagt på sykehus, melder Oslo kommune og Folkehelseinstituttet.

Meslingutslett. Det tar noen dager før utslettet viser seg.

Det arbeides nå med å komme i kontakt med personer som kan ha blitt utsatt for smitte. Den smittede er innlagt på sykehus.

Personer som har oppholdt seg på Legevakten i Storgata i Oslo tirsdag 12. mars mellom kl. 10 og 17, og personer som var på konsert på Parkteatret i Oslo kvelden den 13. mars, kan være utsatt for smitte, heter det på Oslo kommunes nettsider.

Den samme meldingen er gjengitt på Folkehelseinstituttets nettsider.

«Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye og bistår smittevernlegen i Oslo kommune», heter det der.

Oslo kommune er bekymret for at personer som har vært på legevakten kan ha blitt utsatt for smitte.

Personer som kan ha vært utsatt for smitte og som ikke er vaksinert eller har hatt meslinger, bør være oppmerksomme på symptomer, oppfordrer FHI på sine nettsider. Disse oppfordres til å kontakte lege dersom de utvikler symptomer på meslinger.

Les også

Meslinger herjer rett rundt hjørnet. Skal vi bli stresset? | Ingeborg Senneset

Kontakt lege på telefon

Det anbefales å kontakte lege/helsetjenesten over telefon, og ikke møte opp på legevakt eller legekontor før mistanke om meslinger er avkreftet.

− Det er høy vaksinasjonsdekning blant barn og unge i Norge, og de fleste voksne personer vil enten ha immunitet fra gjennomgått sykdom eller tatt vaksinen. Det kan oppstå noen flere tilfeller i forbindelse med dette tilfellet, men oppmerksomhet på symptomer hos personer som kan være utsatt for smitte, kan bidra til å begrense videre spredning, sier avdelingsdirektør Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye og bistår smittevernlegen i Oslo kommune.

Les også

Ny UNICEF-rapport varsler om foruroligende økning av meslinger

Stort meslingutbrudd i Ukraina

Elleve mennesker har mistet livet og mer enn 30.000 er blitt smittet så langt i år etter et stort meslingutbrudd i Ukraina.

I løpet av de tre første månedene av 2019 har rundt 30.500 mennesker, inkludert 17.000 barn, blitt smittet av meslinger i Ukraina.

Ifølge landets myndigheter skyldes utbruddet vaksinemangel og kutt i helsetjenester midt i en økonomisk krise, som er blitt forverret av den vedvarende konflikten med Moskva-støttede separatister i Øst-Ukraina.

Negative holdninger til vaksinasjon, ofte forsterket av nettkampanjer som sprer falsk informasjon om risiko, spiller også en rolle.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler en vaksinasjonsrate på 95 prosent for å forhindre dødsfall og sykehusinnleggelser. Men i Ukraina var kun 42 prosent av ettåringene blitt vaksinert i slutten av 2016, ifølge UNICEF.

I 2018 var det en betydelig økning i antallet smittetilfeller av meslinger flere steder i verden. Globalt rapporterte 98 land flere tilfeller av meslinger i 2018 sammenlignet med 2017, og de tre landene med størst økning var Ukraina, Filippinene og Brasil, ifølge en rapport fra UNICEF.

Tall fra WHO viser at nærmere 83.000 europeere ble smittet av meslinger i fjor.

Saken oppdateres