Oslo

Den katolske kirke: Vi har ikke gjort noe ulovlig

Mandag la Oslo katolske bispedømme frem sin rapport etter at biskop Bernt Eidsvig og kirkens økonomisjef er siktet for grovt bedrageri og medlemsjuks.

Katolske bispedømme har gjennomgått medlemstallene og la de fram i en rapport til Fylkesmannnen i Oslo mandag. Den fungerende administrasjonssjef Lisa Wade ledet pressekonferansen om rapporten mandag. Advokat Kjell-Clement Ludvigsen var også tilstede.
 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd
  Journalist

I slutten av februar gikk polititet til aksjon mot lokalene til Oslo katolske bispedømme, etter mistanke om at bispedømmet hadde registrert ikke-medlemmer som medlemmer. Foretaket, biskop Eidsvig og økonomisjefen er siktet for grovt bedrageri av totalt 50 millioner kroner.

Allerede i november 2014, fire måneder tidligere, ga Fylkesmannen i Oslo og Akershus pålegg til bispedømmet om å rydde opp i medlemsregisteret sitt. I pålegget het det at «personer som åpenbart ikke har meldt seg inn i trossamfunnet må slettes fra registeret».

Rapporten om dette arbeidet ble overlevert Fylkesmannen mandag. Samtidig ble innholdet presentert på en pressekonferanse.

— Bispedømmets oppfatning er at vi ikke ha gjort noe ulovlig, sa fungerende administrativ leder Lisa Wade da hun presenterte tallene.

Har strøket 6800 medlemmer

Bispedømmet har gjennomgått alle 78.000 medlemsregistreringer i perioden 2010-2014:

 • Hittil er 6800 personer strøket fra listene. 5218 av disse fikk bispedømmet utbetalt tilskudd for i fjor.
 • Statusen til 20.800 personer er fortsatt uavklart. Av disse ble det utbetalt tilskudd for 17.212 i fjor.
  De arbeider fortløpende med å kontakte de resterende uavklarte medlemmene.

De fikk utbetalt tilskudd for totalt 120.755 medlemmer i 2014.

Foreløpig har de bekreftet at 108.134 av disse var medlemmer. Om andelen ikke-medlemmer blant 17.212 uavklarte personene er tilsvarende, vil det bety at de hadde flere medlemmer i 2014 enn de fikk utbetalt støtte for.

— Det har aldri vært vår hensikt å registrere andre enn katolikker i Norge, sa Lisa Wade.

Hun påpekte også at det trolig fins langt flere katolikker her enn de som er registrert. Samtidig var hun klokkeklar i budskapet til dem som har blitt registrert som medlemmer uten å være det.

— Jeg vil bare gjenta: Unnskyld!

Kraftig økning i medlemmer

Katolikkene i Oslo har de siste ti årene økt medlemstallet sitt kraftig. Tilflytting, spesielt fra Øst-Europa, er årsaken.

— Vi opplevde en økning i 70 prosent i kirkebesøket i løpet av få år, men de færreste registrerte seg. Vi så en voldsom økning i katolikker i Oslo, men ikke i medlemmer, sa Lisa Wade.

Hun viste til at for mange personer så er katolikk noe man er , ikke noe man melder seg inn i.

Dermed startet en praksis hvor bispedømmet registrerte nye medlemmer basert på nasjonalitet. De baserte seg på at listene ville bli «vasket» for medlemmer i andre trossamfunn og utflyttede personer hos Fylkesmannen.

Samtidig la bispedømmet omvendt samtykke til grunn: Om personer fikk menighetsblad og papirer i posten uten å reagere, var det grunn til å anta at de ønsket å stå som medlemmer.

Biskop Bernt Eidsvig skal ha kjent til praksisen allerede i 2012, og bisperådet vedtok i 2013 å avvikle praksisen, men uten at det skjedde.

- Vår konklusjon på jussen i dette er at bispedømmets metode er diskutabel, men ikke ulovlig, sa bispedømmets advokat Kjell-Clement Ludvigsen under pressekonferansen.

Politiet ønsker foreløpig ikke å kommentere rapporten og tallene som ble fremlagt.

– Siktelsen står seg fortsatt, og inntil saken er ferdig etterforsket kan vi ikke kommentere detaljer, sier politiadvokat Kristin Rusdal til NRK.

Les også

 1. Kjøper PR-hjelp fra Geelmuyden Kiese

 2. Katolikker mener de burde ha fått mer i statsstøtte

 3. Svensk kirke får millionstøtte uten innmelding