Dette er «brekket» Pål Enger tilsto på TV

Tirsdag innrømmet Pål Enger at han hadde begått et «brekk» på 90-tallet - men mange er forvirret over hvilket. Svaret er innbruddet mot David-Andersen på Egertorget i 1994.

ScreenShot002-RP0jWZXl4W.jpg

Etter konfrontasjon fra tidligere politietterforsker Ivar Fahsing i NRK-programmet «Trygdekontoret» tirsdag innrømmet Pål Enger et innbrudd mot David-Andersen på 1990-tallet. Pål Enger ble rikskjent da det ble kjent at han hadde stått bak tyveriet av Skrik i 1994.

Flere medier, inkludert Osloby, skrev at det fant sted i 1997. VG, som ble sitert av Osloby og andre medier, skrev at innrømmelsen var om et ran mot David-Andersen i Bygdøy Alle i 2003.

Nå sier Fahsing til Osloby at han pekte mot innbruddet mot David-Andersen som fant sted på Egertorget høsten 1994.

Tok smykker for millioner

«Smykker for mellom to og tre millioner kroner forsvant under et frekt og dristig innbrudd hos gullsmed David-Andersen i Oslo i morges» , skrev Aftenposten Aften 15. september 1994.

«Tyvene brukte bilen for å skjule seg da de brøt seg inn uten å aktivisere alarmen. Vel inne utløste de alarmen, men før de flyktet fra åstedet, knuste de montre, vinduer og disker, og forsynte seg grovt med de dyreste smykkene,» heter det videre i saken.

ScreenShot003-QlVmpkXNDR.jpg

Innbruddet fant sted på morgenkvisten. Etter tre måneder ble to personer siktet for heleri av gullet, men de ble aldri dømt.— Tyvene har vært usedvanlig frekke og profesjonelle. Jeg har aldri opplevd et lignende innbrudd. Det er vondt å se hvordan forbryterne har herjet, ødelagt og forsynt seg med smykkene, sa Jon David-Andersen den gang.

Innrømmet på TV-en

Tirsdag ble Pål Enger spurt om han noen gang hadde tipset journalister eller politiet om ting han hadde gjort. Han svarte nei på dette, men da tok tidligere politietterforsker Ivar Fahsing ordet. Han konfronterte Enger med at han hadde ringt politiet om innbruddet mot David-Andersen.

Pål Enger på vei ut fra rettssalen i 1997.

Dermed innrømmet Enger raskt innbruddet. «Men David-Andersen, den er foreldet. Den er jeg ikke dømt for, men det var jeg som gjorde det. Det var ingen andre enn meg som var i stand til å gjøre det», sa Enger. Noe som fikk Fahsing til å smile.

Kan bli avhørt

— Jeg var etterforsker på saken den gang. Det ble funnet gull fra innbruddet, men vi klarte ikke å tilknytte dette gullet på ham. Derfor ble han ikke dømt, sier Fahsing.

Politiet utelukker likevel ikke at Pål Enger kan bli kalt inn til avhør i saken.

— Vi kommer til å undersøke alle omstendighetene rundt utsagnene, og så vil vi vurdere hva vi foretar. Jeg kan ikke utelukke at det blir avhør av Pål Enger, sier Einar Aas, leder av org. krim i Oslo politidistrikt.

Er foreldet

Fridtjof Feydt, som har vært Pål Engers forsvarer siden 1987, understreker at saken er foreldet for lengst.

Grovt tyveri har en strafferamme på seks år. Dette betyr en foreldelsesfrist på ti år. Feydt er ikke overrasket over at Pål Enger innrømmet innbruddet på TV-en.

— For å si det sånn, så er det Pål Enger. Han styrer seg selv. Hvor Enger hopper, vet jeg aldri. Det er likevel greit at ting som politiet ikke vet om kommer frem, sier Feydt.

- Enkelte medier skrev først at det var snakk om et ran i 2003. Hva sier du til det?

- Pål har aldri begått noe ran. Det er helt utenfor hans modus.