Hvem bør bli årets Oslo-borger?

Hvem mener du bør bli årets Oslo-borger i 2015? Aftenposten trenger din hjelp til å finne frem til gode kandidater til årets pris.

Frode Kyvåg fikk prisen i 2014.
Christian Ringnes fikk prisen i 2013.
I 2011 var det Fabian Stang som fikk prisen.
Bengt Eriksen fikk heder i 2012.

Hvem har gjort det lille ekstra i året som gikk? Hvem har et stort hjerte for byen vår? Og hvem har bidratt til å gjøre Oslo til et bedre sted å bo?

Aftenposten skal kåre Årets Osloborger for 12 år på rad. I år skal seks kandidater nomineres.

Slik går du frem for å nominere en kandidat:

  • Send inn navn på kandidat sammen med en begrunnelse til osloborger@aftenposten.no før mandag 9. november.
  • Aftenposten står for den endelige utvelgelsen.
  • Kandidatene vil etter tur bli presentert i avisen, og derfra avgjør leserne hvem som vinner.
    Håkon Borud, nyhetsredaktør i Aftenposten, mener en god kandidat er en som er en ekte ildsjel.

— Hvorfor deler Aftenposten ut denne prisen?

— Kritisk og undersøkende journalistikk er en del av Aftenpostens DNA. Slik skal, og må det være i et fritt demokrati. Aftenpostens ambisjon er imidlertid større enn dette. Vi ønsker at samtalen om det moderne Norge skal foregå i Aftenposten, men da må vi må være noe mer enn en vaktbikkje. Vi må også være stedet der løsninger på ulike utfordringer blir presentert og diskutert. Og vi må være med å løfte positivitet – og det er det vi forsøker å få til med «Årets Oslo-borger».

- Hvordan vil du beskrive en osloborgerkandidat?

— Også i år leter vi etter en ildsjel som har beveget seg utenfor eventuelle stillingsinstrukser. En person som bruker tid og krefter på å gjøre hverdagen litt bedre for sine medmennesker. En som har gjort Oslo enda litt bedre å leve i, sier Borud, som håper på mange forslag.

Politiker ingen hindring

Wenche Foss har mottatt prisen. I 2013 gikk prisen til Christian Ringnes som da hadde gitt Oslo en helt ny park; skulpturparken på Ekeberg. I fjor ble Frode Kyvåg årets Osloborger for sin mangeårige innsats for Norway Cup, Bækkelagets Sportsklub og et inkluderende samfunn.

— Jeg er en osloborger, og det er fantastisk å få en slik pris fra byen min, sa Kyvåg da han fikk overlevert prisen i fjor.

De siste årene har vi åpnet opp for at også politikere kan nomineres. I 2011 ble Rødts Erling Folkvord nominert fordi han gjennom en årrekke jobbet for å avdekke ukultur i Oslo kommune.

Høyreordfører Fabian Stang ble nominert for sin innsats etter for byen etter terrorangrepet 22. juli 2011. Fabian Stang trakk over halvparten av stemmene det året og ble dermed den soleklare vinneren i 2011. I fjor var Aps Libe Rieber-Mohn, som da var varaordfører, kandidat fordi hun gjennom sin åpenhet om at hun hadde vært utsatt for overgrep i barndommen, og med det satte søkelyset på seksuelle overgrep mot barn og dermed gjorde det med det lettere for andre å si ifra.

— Også politikere og offentlige personer kan få prisen. Men kravet er at vedkommende har gjort en innsats utover det som er jobben hans eller hennes, sier Borud.

Disse har vunnet prisen før:

2004: Finn Abrahamsen

2005: Vibeke Omberg

2006: Wenche Foss

2007: Gunnar «Kjakan» Sønsteby

2008: Kåre Stølen

2009: Arild Knutsen

2010: Hanne Kristine Rohde

2011: Fabian Stang

2012: Bengt Eriksen

2013: Christian Ringnes

2014: Frode Kyvåg