Politiet har satt egne etterforskere på straffesaker på Mortensrud og Holmlia
Et eget prosjekt skal se på gjengkriminalitet sør i Oslo. Politimesteren innrømmer også at det i den siste perioden burde vært flere politifolk på jobb.
Politiet har over lengre tid jobbet med de sørlige delene av Oslo.
– Vi har nå allokert ressurser og satset tungt på å etterforske de straffesakene som er i området rundt Mortensrud og Holmlia. Der har vi satt ned et eget prosjekt for å jobbe oss gjennom sakene, sier Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold.
– Når det gjelder branner og hærverk, er det et godt samarbeid mellom politistasjonen og de sentrale enhetene i Oslo som håndterer brann. Vi har også koblet på orgkrim-konseptet vårt, sier Sjøvold videre.
Møtes flere ganger i året
Tirsdag presenterte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold status for samarbeidet mellom politiet og kommunen i hovedstaden.
Kommunen og politiet møtes flere ganger i året, og blir enige om hvilke innsatsområder som skal prioriteres og dele informasjon. Hensikten med møtene er å forebygge kriminalitet.
For 2017 er dette satsingsområdene:
- Oslo sentrum for alle
- Forebygge og avdekke vold og seksuelle overgrep
- Forebygge kriminalitet blant barn og unge
- Forebygge hatkriminalitet og voldelig ekstremisme
- Bekjempe og redusere økonomisk kriminalitet og korrupsjon
Samarbeidet om steinkasting
På møtet ga både byrådslederen og politimesteren uttrykk for at de er godt fornøyde med samarbeidet. Byrådsleder Johansen trakk blant annet frem tilfellene av steinkasting og brannstiftelse på Vestli og Stovner.
– Mitt inntrykk var at koordinatorene på Stovner politistasjon og i bydelen kjente hverandre godt, og kunne treffe tiltak og få oversikt over hvem disse ungdommene var. Med det som utgangspunkt er det lettere å gjøre noe, sier Johansen.
- Politiet er bekymret over grovere vold blant stadig yngre ungdom: Ungdommen er lut lei av å bli stemplet som gangstere.
Begge var opptatte av at utfordringene Oslo er annerledes enn i mange andre byer i landet. Blant annet er det flere konserter og arrangementer hvor politiet må være til stede, viktige, offentlige bygninger og ambassader som må sikres og en annen demografi.
– Oslo er en trygg by. Men det er enkelte miljøer og utfordringer som bare finnes i store byer, sier Johansen.
– Vi prioriterer forebygging foran knyttneven. Det er viktig å understreke nå, i tiden vi står i, sier Sjøvold.
Får 120 nye politifolk
En av de tingene som regnes som forebyggende er å ha politifolk ute i gatene.
– Det har nok vært en periode nå hvor vi burde hatt flere mannskaper ute. I disse dager ansetter vi 100 nye politifolk. I tillegg får vi også en overføring av 25 mannskaper fra Politiets utlendingsenhet, slik at vi nå øker bemanningen kraftig, sier Sjøvold til Aftenposten.