Oslo

Noahs ark skadet i sammenstøt i Oslo havn

Utstillingsskipet «Noahs ark» har fått store skader etter at det kjørte inn i et kystvaktskip ved kai i Oslo.

  • Lars Molteberg Glomnes
  • NTB

Arken har fått en diger flenge foran på styrbord side og har fått taubåthjelp for å komme seg til kai igjen.

Skipet - som egentlig er en gigantisk trebåt bygget på en stållekter - har ligget i Bjørvika siden i mai, men skal etter planen videre til Sandefjord senere denne måneden.

Det er nederlenderen Aad Peters som eier fartøyet.

Ifølge Peters er hans versjon av Noahs ark Europas første flytende museum for bibelske fortellinger. Arken er 70 meter lang og 13 meter høy. Det har fire dekk.

Ingen personskader

Uhellet skjedde under flytting av arken, opplyser vakthavende ved kystvaktskipet «Nornen» til NTB. Også «Nornen» har fått skader.

Informasjonssjef i Sjøforsvaret, kommandørkaptein Per Rostad bekrefter sammenstøtet mellom KV «Nornen» og «Noahs ark» rundt klokken 10 i formiddag.

– Skipet har fått skader på en davitt, som er en krybbe som vi heiser lettbåten opp i. Men det er ingen strukturelle skader på skipet, sier han til Aftenposten.

Les mer fra Osloby:

Les også

Asfaltfabrikken på Ormsund er stoppet

Skadene var godt synlig fra land.

Det er ikke meldt om personskader. Skipet har en besetning på rundt 20 mann. Rostad har ikke flere opplysninger om hvordan sammenstøtet skjedde, og heller ikke skyldspørsmålet.

Politiets innsatsleder Arve Røtterud mener mye har gått galt da «Noahs ark» skulle flyttes.

Etterforskningen er i gang

Politiet er nå på plass og etterforsker hendelsen.

Innsatsleder Arve Røtterud opplyser at det ble brukt to små slepebåter. «Noahs ark» skulle flyttes fra bryggen utenfor Operaen og til det stedet den nå ligger ved kai, noen hundre meter nærmere anløpet til danskebåtene.

Små slepebåter og sterk vind

Men det er kraftig vind i dag.
Arken har et stort vindfang, og de to små slepebåtene klarte ikke å holde rett kurs da vinden tok tak. Dermed braste arken rett inn i kystvaktskipet som lå ved kai .

Den ene slepebåten tilhører Redningsselskapet, mens den andre er en lettbåt fra Kystvakten. Politiet etterforsker hvem som har bestilt slepebåten, og om eventuelle brudd på regelverket.
– Det har åpenbart vært gjort en dårlig vurdering når det gjelder slepebåtene, sier innsatslederen.

Arken ligger nå trygt fortøyd.

Politiet ble varslet av Aftenposten

Men det er flere ting som har gått galt så langt. Blant annet var først da Aftenposten kontaktet politiet at de fikk vite om hendelsen.

– Her har åpenbart rutinene ikke blitt fulgt. Når en så alvorlig ulykke skjer, der det lett kunne blitt personskader, skal Hovedredningssentralen (HRS) varsles. Det er ikke blitt gjort, og de visste heller ikke noe om ulykken før politiet varslet dem, sier Røtterud.

Nå avhører Kriminalvakten alle partene som er innblandet i operasjonen.

– Crewet har ansvaret

Den nederlandske eieren Aad Peters kan ikke svart på hva som gikk galt.
– Jeg var ikke tilstede og har et crew som har ansvaret. Nå er vi i gang med å analysere det som har skjedd, sier han.

Usikkert om utstillingen kan fortsette som planlagt

Han vet ennå ikke om båten er for skadet til å fortsette turneen med utstillingen, og er lei seg for det som har skjedd. Planen var at den skulle flyttes til Sandefjord i dag.

– Vi er midt oppe i situasjonen nå, og prøver å få oversikt over skadene, sier Peters.

Selve utstillingen er uskadet

Skroget ha fått et stort hull, men selve utstillingen ombord er ikke skadet, opplyser Peters. Nå gjenstår det å se om båten har fått strukturelle skader.

– Vi kan ikke legge ut på havet uten å vite skadeomfanget, sier han.

«Nornen» og «Noahs ark» ved kai. Etterforskning pågår.

Skal besøke flere

Det nederlandske skipet er 70 meter langt og 13 meter høyt, ifølge prosjektets nettsider. Om bord har kunstneren og dukkeskuespilleren Aad Peters laget et bibelmuseum.

Arken ligger i Bjørvika, men skal etter planen videre til Sandefjord senere denne måneden. Den har allerede besøkt en rekke norske byer.

Les også

  1. Noahs ark er i Oslo, men hvor er dyrene?

  2. Nå blir det ikke asfaltfabrikk i Oslo Havn likevel

Les mer om

  1. Oslo
  2. Bjørvika