Oslo

Boligkjøperen raserte prakthagen - nå må de plante nye kjempetrær

Få timer etter salget så prakthagen ut som en slagmark. Nå pålegger kommunen utbyggeren å plante nye, store eiketrær på tomten.

Den frodige hagen til Elin Conradi i Bernhard Herres vei 30 (til .v) ble mye mindre frodig etter at utbyggerne hadde ryddet store deler av den for trær og annen vegetasjon. FOTO: Jorunn Amdal og Marianne Utengen, Det norske Hageselskap
  • Stein Erik Kirkebøen

Den overdådige hagen på Smestad var en av Norges flotteste. Eieren, arkitekt Elin Conradi, skrev bok om den, den ble omtalt i tidsskrifter og NRK laget et TV-program om den. Da tomten i Bernhard Herres vei ble lagt ut for salg etter Conradis død, ble nettopp hagen brukt som et salgsargument.

Men ifølge naboer tok det svært kort tid fra tomten ble solgt 17. september i fjor og til hagen var historie. Allerede dagen etter salget – og før byggesak var påbegynt – rykket utbyggeren inn med tungt materiell. På få timer var livsverket til Conradi og hennes botaniker-mann, Finn Wischmann, effektivt rasert.

FØR: Slik så hagen ut før salget.

To gigantiske eiketrær ble gjort om til flishauger. En rekke unike planter ble også fjernet av eplehage-utbyggerne, men noen av dem var i forkant brakt til Botanisk museum.

Må erstattes

Plan— og bygningsetaten (PBE) mener at fjerningen av trærne er vesentlig i strid med reguleringsplanen, og følgelig ulovlig. Siden skaden er gjort og trærne er borte, har etaten nå pålagt utbyggeren å plante nye eiketrær som erstatning for de to som ble fjernet uten tillatelse.

Og det er ikke småbusker som skal plantes: ifølge pålegget skal de nye trærne stå på samme sted som de gamle, være minimum syv meter høye og ha en stammeomkrets på minst 50 centimeter.

Utbyggerne får også klar beskjed om at trærne har forrang fremfor nye boliger: «Den omsøkte plasseringen av boligene vil ikke kunne realiseres ettersom dette vil være i strid med trærnes plassering», heter det i vedtaket fra PBE.

– Ikke uvanlig

– Dette er et grelt, men dessverre ikke unikt, tilfelle. Det er ikke uvanlig at utbyggere snauhogger tomter før de starter byggesaken, sier Marianne Utengen i Det norske Hageselskap, som har engasjert seg sterkt i saken.

ETTER: Slik så hagen ut to dager etter salget.

I dagene etter snauhogsten ble Osloby-redaksjonen kontaktet av en rekke fortvilte naboer. Også plan— og bygningssjef i Oslo kommune, Ellen S. de Vibe, reagerte sterkt:– Vi mener det er et straffbart forhold, og ber politiet om å sette i gang etterforskning. Vi ser med stor bekymring på de konsekvensene det kan få dersom et slikt tilfelle ikke forfølges strafferettslig, sa hun til dittOslo i desember 2014.

Uenige, men...

Utbyggeren, Bernhard Herres Vei 30 AS, har nå tre ukers frist til å uttale seg om pålegget.

– Vi er uenige med Plan- og bygningsetaten, og mener at overordnet myndighet, Fylkesmannen, har slått fast at det ikke ligger noe vern av trær i småhusplanen, sier styreleder Espen Christopher Fasting til Osloby.

– Men vi ønsker ikke å ligge i konflikt med kommunen, da replanter vi heller trærne. Vi har redegjort for våre planer i et brev vi har sendt til etaten, sier Fasting.

Selskapet ønsker å bygge to eneboliger på tomten.

Les også

  1. Blir rik på gamle hager

  2. Krangler om «spøkelsestrær»

  3. Småhusplan til det verre

  4. Naboens trær

Naboer er opprørte over at den unike hagen til Elin Conradi og Finn Wischmann er blitt rasert. I forgrunnen rn trepeon.