Fisken forsvinner fra Oslofjorden. Men i Akerselva er det laksebonanza.

Akkurat nå står det 400–500 laks og sjøørret i Akerselva, rett overfor Mathallen, ifølge fiskeekspert. Det er ikke helt uvanlig.

Onsdag formiddag krydde det av fisk i Akerselva, ved fossen rett overfor Kunsthøgskolen i Oslo. Noen av dem forsøkte å hoppe opp fossen.

Går du en tur langs Akerselva de neste dagene er sjansen stor for at du får øye på noe du kanskje aldri har sett før: Svære fisk – midt i Oslo sentrum. Nærmere bestemt laks og sjøørret.

Onsdag formiddag sto laks og sjøørret som sild i tønne nedenfor Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), ved broen som har fått kallenavnet «Kjærlighetsbroen». De ivrigste forsøkte også å hoppe opp den bratte fossen. (Se video lengre ned i saken)

Etter det Aftenpostens reporter kunne se, var det anslagsvis flere hundre fisk ved broen. Det «eksotiske» synet til tross: Jan Arhaug, fiskebokforfatter og leder av Akerselva Sportsfiskeforening, forteller at det er helt vanlig med så mye fisk i elven på denne tiden.

– Slik var det både i fjor og året før der igjen. Det er bare ikke så mange som får det med seg, sier han.

Slik har det imidlertid ikke alltid vært.

2011: Alt liv i elven døde

De siste tiårene har det vært jobbet aktivt med å holde Akerselva frisk og fri for forurensning. Så inntraff katastrofen i 2011. Et 2,5 år gammelt rør med klor sprakk ved Oset vannbehandlingsanlegg øverst i Akerselva.

6000 liter klor rant ut i elven og drepte alt av liv.

– Hele elven døde. Siden har man sakte, men sikkert bygget opp en ny bestand av laks og sjøørret, forteller Arhaug.

De siste fem årene har det igjen vært mye fisk, altså sjøørret og laks, i Akerselva. Akkurat nå har fisken kommet opp i elven for å gyte – samme sted som den ble født. Turen oppover elven starter allerede rundt 17. mai.

Da venter fisken på det «perfekte» tidspunktet for å legge ut på den strabasiøse ferden opp den strie elven. Det må være akkurat nok vann i elven. De venter på «ferskvannssignalet», som Arhaug kaller det.

Les også

Nå invaderer monsterlaksen Akerselva. Men det er ikke aktuelt å fjerne den med garn eller harpun.

Ser du nøye etter, kan du se hundrevis av laks og sjøørret under broen ved Kunsthøgskolen i Oslo.

– Kjempefin matfisk

Selv om noen fisk starter ferden opp Akerselva allerede i mai og juni, starter ikke de fleste før i juli og august. Det sammenfaller også med fiskesesongen, som varer fra 1. juli til 15. september.

Men i år gikk fiskens ferd opp elven noe senere enn vanlig. En svært tørr sommer gjorde at det først var nok vann i elven etter at fiskesesongen var avsluttet, i slutten av september.

For ihuga fiskeentusiaster i Oslo ble det derfor en skuffende sesong.

– I fjor ble det registrert fanget ca. 100 fisk i elven. I år er det bare registrert 18 totalt. Kun fem av dem var laks. Og sjøørretene var veldig små, sier Arhaug.

«Fisk fra Akerselva, den kan da ikke være særlig god», tenker du kanskje og fnyser på nesen. Der tar du feil, ifølge fiskeeksperten.

– Det er kjempefin matfisk! Jeg har spist flere gode middager med laks og sjøørret fra Akerselva, forteller Arhaug.

Ikke god matfisk nå

Når det er sagt, bør du ikke falle for fristelsen til å snike deg ut med håv eller stang i håp om å fange en fisk til middag. Det er strengt forbudt å fange fisk i elven utenfor fiskesesongen. Det betegnes som miljøkriminalitet, og straffes strengt.

Både Arhaug og en rekke andre entusiaster bytter på å gå patrulje langs elven. De har foreløpig ikke tatt noen «tjuvfiskere». Men under sesongen fersket de flere i å fiske innenfor de fredede sonene, ved laksetrappen ved Nedre Foss Gård og ovenfor Kjærlighetsbroen.

Dessuten er ikke fisken særlig god akkurat nå, ifølge Arhaug.

Fisken slutter å spise idet den forlater fjorden og legger ut på gytereise opp elven. Den faster og har kun ett mål for øye: Formering.

Dermed blir den beinete, misfarget og bløt, forteller Arhaug.

Fossen ved KHiO, rett ovenfor Kjærlighetsbroen, er fiskens siste stopp. Lengre enn dit kommer den ikke, ifølge eksperten. Der blir den til den har utført sitt farefulle oppdrag. Noen fisk seiler ned i fjorden igjen. Noen overvintrer. Andre dør.

– Hver vinter ringer noen inn og melder om døde fisk ved elven og frykter utslipp av gift. Men det er dessverre helt normalt.

– Kan stå der i timevis

Kort oppsummert: Det er altså helt vanlig å se hundrevis av laks og sjøørret i Akerselva om høsten. Det som er nytt i år er bare at færre er blitt fisket fordi de fleste kom etter fiskesesongen.

Arhaug anslår at det står ca. 400–500 fisk ved KHiO. Selve gytingen starter i november og desember. Noen har allerede tjuvstartet. Selv har han sett det med egne øyne.

– Hunnfisken legger seg på siden og sparker opp litt sand og grus for å lage en grop. Der legger hun egg. Så kommer hannfisken og spermer ned i hullet. Deretter dekker hunnfisken gropen med sand og grus, sier Arhaug.

Han vil oppfordre alle til å ta turen innom og se fisken med egne øyne. Han tror fisken vil bli værende i mange uker til.

– Det er helt unikt. Det er mye fisk i mange norske elver. Men å kunne stå slik på en bro og se så mye fisk ... Det er ikke mange steder i Norge du kan det. Jeg kan stå der i timevis.