Hjemmeskole i hele Oslo-skolen fra fredag 17. desember

Byrådet snur. De innfører nå heldigital skole for hele Oslo-skolen fra og med fredag 17. desember. I Asker og Bærum stenger skolene allerede torsdag.

Helsebyråd i Oslo, Robert Steen, orienterte onsdag om koronasituasjonen i Oslo.

Byrådet i Oslo har besluttet at det innføres heldigital undervising i hele Oslo-skolen i Oslo fra og med fredag 17. desember. Dette skal gjelde frem til juleferien.

Det vil si grunnskolen, videregående, fagskole og voksenopplæringen.

Det fortalte helsebyråd Robert Steen under en orientering om koronasituasjonen til Oslo kommune.

– Situasjonen i osloskolen nå er presset. Mange ansatte er fraværende på grunn av sykdom eller karantene. Mange foreldre er bekymret for at barna skal bli smittet rett før jul. Basert på dette, og klare faglige råd, har byrådet i dag besluttet at det innføres heldigital undervisning, sa Steen da han orienterte bystyret i Oslo om koronasituasjonen i Oslo onsdag.

Han presiserte at sårbare barn fortsatt skal få et tilbud på skolen. Det samme gjelder barn med foresatte i samfunnskritiske funksjoner.

Tidligere har skolebyråden i Oslo hold fast ved at de ville følge de nasjonale rådene på dette området, med gult nivå på grunnskolen og rødt nivå i videregående skole.

I Asker og Bærum har de besluttet å innføre hjemmeskole i grunnskolen allerede fra torsdag, skriver Budstikka.

Barnehager åpne

Når det gjelder Aktivitetsskolen, så vil den kun være åpen for sårbare barn eller barn med foreldre i samfunnskritiske jobber frem til onsdag neste uke. Da vil den være åpen på gult nivå for alle. Foresatte vil imidlertid bli oppfordret til å holde barna hjemme hvis de kan. Det opplyser byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap til Aftenposten.

Barnehagene vil fortsatt være åpne, opplyser skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll.

Fagforbundet Barn og Oppvekst i Oslo er svært provosert over avgjørelsen. De krever at ansatte i barnehagen og AKS også må vernes mot smitten, skriver Vårt Oslo.

Rødt har lagt frem et forslag om å også stenge AKS og barnehagene fra og med mandag 20. desember, samt i romjulen. Forslaget skal behandles på slutten av bystyremøtet onsdag kveld.

Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) skriver i en SMS til Aftenposten at byrådet har vært opptatt av å sikre et tilbud til de minste barna:

«Konsekvensen av å stenge helt ned tilbudet i en lang juleferie for de kan være dramatisk. For AKS og barnehagene har vi vært tydelig på at de kan redusere åpningstidene, noe foreldre må forberede seg på. Det gjør det mulig å opprettholde en forsvarlig drift. De foreldrene som ønsker det kan også holde barna hjemme, men det er mange som ikke har mulighet til det og de trenger et tilbud», skriver hun.

Ny ukerekord

Forrige uke ble det satt smitterekord i Oslo med 7 210 nye smittetilfeller. Det er et snitt på 1 030 pr. dag, er det høyeste antall smittede på en uke hittil i pandemien og en økning fra 5 997 tilfeller i uke 48.

Den største økningen har vært i de yngste aldersgruppene. For gruppen 20–29 år økte antallet smittetilfeller fra 873 til 1 123 tilfeller. I gruppen 0–9 år fra 979 til 1 221 tilfeller og i aldersgruppen 10–19 år har det vært en økning fra 994 til 1 225 tilfeller.

Beslutningen om å stenge skolene gjør likevel Unicef bekymret.

– Erfaringen fra tidligere i pandemien viste også at det er lett å stenge ned skoler, men vanskelig å åpne igjen. Derfor er det god grunn til å sette spørsmålstegn ved ny runde av nedstengte skoler i stadig flere kommuner, og vi ber derfor om at det ikke tas forhastede beslutninger, sier direktør for barns rettigheter og bærekraft, Kristin Oudmayer.

Byrådsleder syk

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er smittet av omikronvarianten av koronaviruset.

Det er årsaken til at det er helsebyråd Robert Steen som i dag orienterer om koronasituasjonen i hovedstaden under bystyremøtet, og ikke byrådslederen.