Oslo

Denne barnehagen lager sin egen vinter

Det skal ikkk så mye snø til før forholdene ser ganske polare ut. Alexander er i farta, mens MartineEkjord venter litt med å sette utfor.

Når snøen ikke vil komme til Svenstuen barnehage, fyrer ungene løs med sin egen snøkanon. Livet er morsommere med egenprodusert vinter.

  • Stein Erik Kirkebøen

Mens solen skinner over Oslo-gryta og knapt en sky er å se, står en sky av snø over lekeområdet på Svenstuen barnehage. En liten snøkanon lager skyen. Og 38 barn kan glede seg over sin egen lille vinter.

«Brekker vannet»

— Maskinen brekker opp vannet i så små biter at de fryser når de sprutes ut, forklarer Alexander Waagfjörd. Han er en liten luring som har satt seg inn i prinsippene bak en snøkanon, og som gjerne legger ut om dem. Han kan forklare hvordan kanonen som spruter snø og gjør den stusslige skråningen om til en attraktiv akebakke i løpet av en liten time eller noe sånt, fungerer. Og så kan han ake.

Vinter'n kommer:

Les også

Her kan du gå på ski om noen dager

Barnehagen går inn i sin tredje vinter med egen snøkanon. En liten vidundermaskin til 8.000 kroner som sammen med en høytrykksspyler gjør en kjedelig, grå og frossen skråning om til en spennende liten akebakke. Og barna står tålmodige i kø og venter på sin tur.

— Det er veldig fint at vi får snø, for da kan vi nemlig ake, forklarer Martine Ekjord før hun setter utfor.

Peder Bjønness er klar for litt action på veldig kortreist snø.

Men selv om det er stor stas når kanonen dundrer og går, så er det alltid noen som vil ha mer. Axel Gautneb kunne godt tenke seg en tråkkemaskin: — For da kunne vi få spor og gå på ski.

Trenger fire kuldegrader

— Vi må nok vente til villsnøen kommer med å gå på ski, den lille kanonen vår kan ikke produsere så mye snø, sier styrer Ine Kvaleng. Og selv om kanonen har sin begrensning, så er hun godt fornøyd med at ideen om egen snøkanon – som i utgangspunktet hørtes litt voldsom ut – dukket opp og ble virkeliggjort.

Bjørg Iversen justerer kanonen slik at snøen faller der den skal.

— Barfrostperioden på høsten er en vanskelig tid for uteaktiviteter. Sandkassa er frossen og det hardt og glatt og vanskelig over alt og lite å finne på ute. Da gjør det all verdens forskjell når det endelig blir så kaldt at vi kan sette på snøkanonen. Da får vi snø som vi kan ake på og som vi kan bruke til forming og lek, sier Kvaleng.Barna står som tente julelys og venter tålmodig på at kanonen brekker så mye vann at det blir snø nok til å ake på.

Utvider sesongen

Noen har regnet ut at barnehagen oppe på Midtstuen kan utvide vintersesongen med flere uker med en snøkanon. Men det krever at det er kuldegrader.

Martine Ekjord med sitt blå akebrett er nesten klar til å følge etter Alexander ned den lille akebakken.

— Dette er første gang i høst vi kan produsere snø. Selv om vi har kanon, er vi avhengige av kulde, og i høst har det vært for varmt. Vi var utålmodige, og forsøkte en gang tidligere, men da var det som kom ut veldig vått. Det bør være minst fire kuldegrader for at snøproduksjonen skal fungere ordentlig, sier Kvaleng.- Kanonen er perfekt når det er kaldt og ikke snø, da gjør den størst forskjell. I dag har det vært veldig fine forhold.

Kanonvinter

For den som ikke synes det er godt nok å ake litt i en skråning, så går større snøkanoner for fullt en rekke steder i Oslo-området. Det durer og går i alle alpinanlegg, og de lager langrennsløyper på Bjørndal, Rustad, Lillomarka Arena, Sognsvann/Kringsjå, Holmenkollen og Sørkedalen og kanskje enda noen steder. Og det haster, for på torsdag passerer temperaturen 0-streken, og den er på vei oppover. Der oppe holder den seg i hvert fall til og med julaften.

Les også

  1. Flotte skiforhold i Holmenkollen!

  2. Her blir det skiføre på Østlandet de neste dagene

  3. Gjett hvor barn leker på sitt mest energiske: inne eller ute i barnehagen?