Ny negativ rekord satt i Oslo. Nå advarer brannvesenet.
Søndag morgen skjedde det igjen. Brannalarmen gikk. Nødetatene rykket ut – og kom frem til en godt stekt toast.
Hendelsen er dessverre altfor vanlig, men samtidig litt spesiell. For det første fordi den skjedde på morgenen, stort sett går slike alarmer sent på natten eller veldig tidlig på morgenen, når folk kommer trøtte og slitne hjem fra byen, og for det andre fordi røyken ikke kom fra en stekeplate eller -ovn. I dette tilfellet var det brødristeren som gikk varm.
Og det gikk bra, selv om en person hadde pustet inn så mye røyk at hun måtte en tur innom Legevakten.
Uønsket rekord
I april ble det satt en rekord som ingen ønsket. I løpet av måneden hadde Oslo brann- og redningsetat (OBRE) 43 utrykninger til tørrkok. Det handler om brann som ennå ikke har blitt brann, men som kan være livsfarlig.
Det handler om gjenglemt mat på komfyren, svidde pizzaer i ovnen eller brennbare gjenstander hensatt på varm kokeplate.
Brødskiver er lurt!
Det handler veldig mye om folk som er trøtte, slitne og sultne og som ikke skjønner at det er tryggest å spise kald mat som for eksempel brødskiver når de kommer fra byen sent på natten. De har så veldig lyst på varm mat, putter en frossen pizza i ovnen. Men så sovner de av.
Og så bråvåkner på den vonde måten i et røykfylt rom og en brannmann dundrer på døren.
«Takket være rask varsling fra beboere selv, røykvarslere, årvåkne naboer, eller direkte alarmoverføring til brannvesenet, har vi rukket fram i tide og forhindret større personskader», skriver OBRE i en Facebook-melding. Og så legger de til: «Vi kan ikke fortsette på denne måten. Før eller senere blir utfallet tragisk».
– I tillegg til at det kan være livsfarlig, er det også et annet problem ved tørrkok-episodene: det svekker vår beredskap at vi stadig må rykke ut til hendelser som kunne vært unngått. Det betyr at vi har mindre ressurser å sette inn hvis det samtidig skulle bli brann et annet sted, sier
informasjonssjef Lars Magne Hovtun i OBRE.
Farlig røyk
– I Oslo har vi så langt vært heldig. Andre steder i landet har tørrkok både utviklet seg til store branner og tatt liv. Det har vi så langt unngått. Det skyldes flaks og at vi bor tett. Det betyr både at naboer i oppgangen ofte merker røyklukt og slår alarm og at vi kan være på stedet ganske raskt, sier Hovtun.
Han understreker at en slik tørrkok-affære kan være farlig selv om den ikke bryter ut i åpen brann: - Det er røyken som er farlig. Gassen som utvikles, karbonmonoksid, stiger opp og legger seg under taket. Og så kommer den lenger ned ettersom det blir mer av den. Da er er det et spørsmål om tid før personen som har sovnet, puster den inn den giftige gassen I april hentet vi ut flere personer som lå og sov i et slikt rom, og en person som var bevisstløs, sier Hovtun
Facebook-varsel
OBREer selvfølgelig opptatt av å redusere antall tørrkok.
– Ja, vi forsøker å oppnå det på flere måter. Forrige helg sendte vi på natten ut advarsler på Facebook til unge mennesker som var våkne sent på natten. Hvor mye det hjalp vet vi ikke, men vi hadde færre tørrkok-utrykninger ennvanlig, sier Hovtun, som har laget ni enkle tips for å unngå farlige tørrkok-situasjoner.
– Det enkleste er at en ikke skal skru på komfyrer eller andre elektriske artikler når en er veldig trøtt og sliten.
Så enkelt. Men åpenbart også så vanskelig.