Oslo

Rift om enkle markakoier med utedo - mens jaktslott og hyttepalass sliter

33 kvm hytte med utedo ved Ørfiske i Nordmarka ble i vinter solgt. Prisantydning: 1 350 000,-

Mens flere sliter med å selge påkostede luksushytter, er enkle koier og utedo «in».

  • Thomas Olsen
    Journalist

Interessen for enkle markahytter nær Oslo er økende, melder meglere og Løvenskiold.

Det er ikke ofte det dukker opp en fritidseiendom til salgs innenfor markagrensen.

Men når det dukker opp en markaperle på markedet, er interessen stor, forteller eiendomsmeglere.

– Det er svært stor interesse for eiendommer i Marka. Interessen har etter vårt inntrykk vært sterkt økende de seneste årene. Vi tror at bakgrunnen for dette er nærheten til Oslo, og at folk generelt ønsker å bruke mindre tid på å reise til sine fritidseiendommer, sier eiendomsmegler Erlend Sørlie hos Sem & Johnsen.

Les også

Vil ha 22 millioner for hytte i Nordmarka

Denne eiendommen med småbruk og flere mindre hytter, oppnådde det som trolig er prisrekord for en fritidseiendom i marka: 11,2 millioner.

11,2 mill for forfall på Mylla

En av de stiveste prisene som er oppnådd for en hytte i Marka, var salget av Oslo Havns gamle ferieeiendom på Mylla, lengst nord i Oslomarka i 2011.

Taksten på den 64 mål store eiendommen, med et gårdsbruk med flere småhytter og et slitt forsamlingshus, var 2,9 millioner. Men salgssummen endte til slutt på 11,2 millioner kroner.

– Jeg hadde ikke i min villeste fantasi sagt at denne var verd 11 millioner, sa takstmann Ole Sand til Dagens Næringsliv etterpå.

Hyttene i det snøsikre Mylla-området har vært blant de mest ettertraktede nær Oslo. Etter rekordsalget skal også en eiendom i Lensmannsvika, nord for Mylla, gått for seks millioner kroner.

Betaler ikke sørlandspriser

Men Oslo-folk er sjelden villige til å betale Geilo- og Hvaler-priser for en hytte nesten i nabolaget.

I 2014 forsøkte Sem & Johnsen å selge et hyttetun ved Ørfiske i Nittedal for 10 millioner.

Selv ikke en nedjustering av prisen på halvannen million kroner, fikk noen til å kapre hytteeiendommen med både sauna og forbrenningsdo, etter det Aftenposten kjenner til.

Ingen har bladd opp en tosifret millionsum for hyttetunet ved Ørfiske i Nittedal. Det ligger rundt 80 hytter ved vannet Ørfiske i Nordmarka, men de fleste er av langt enklere standard.

Ta en titt inn: Ti millioner for markaperle med forbrenningsdo

20 mill for jaktslott

Før Heggelia ble lagt ut for salg nylig, var den dyreste markahytta til salgs et gigantisk og påkostet jaktslott på Romeriksåsen.

I fjor la skipsmegler og tidligere ishockeypresident, Ole-Jacob Libæk sitt jaktslott Hakkim ut for salg. Prisantydning for hyttekomplekset var 20 millioner kroner. Det er ennå ikke solgt.

I fjor ble jakthytta til Ole-Jacob Libæk forsøkt solgt for 20 millioner kroner. Men hyttekomplekset Hakkim på Romeriksåsen er ikke blitt solgt.

Salg i randsonene

Rundt Ringkollen og Øyangen på Krokskogen og områdene rundt Ringkollen og i Lommedalen i vest går enkletømmerkoier uten strøm og vann for opp til to millioner kroner.

Andre hytteområder der objekter av og til skifter eier, finne vi ved Dalbekk i Lillomarka. Det finnes også en rekke boliger og fritidshus i Maridalen, på Sørbråten og i Sørkedalen.

Les også

Heggelia i Normarka er solgt for over 18 millioner

3000 hytter i marka – men få indrefilet-salg

Selv om rundt 70 prosent av Oslomarka er i privat eie, er det svært sjelden de rundt 3000 hyttene og fritidshusene i naturområdene skifter eier. I hvert fall i Nordmarka. Det er nemlig Carl Otto Løvenskiolds rike. Bortsett fra at noen etterkommere har sikret seg enkelte markaplasser, har Løvenskiold-familien konsekvent holdt sitt markagods samlet.

– Løvenskiold-Vækerø har ingen planer om salg av hytter i marka, stadfester eiendomssjef Per-Einar Eriksen i Løvenskiold-Vækerø til Aftenposten.

Løvenskiold driver derimot utleie av både hytter og boliger i Marka.

Løvenskiold-Vækerø har rundt 200 markaplasser og boliger som leies ut. Rundt 30 ligger innenfor veibommene i Nordmarka, resten i randsonen, som Lommedalen, Sørkedalen, Maridalen og Hakadal.

Les også

Markaplass solgt - 3,5 mill. under takst

Leier ut bolig og hytte

Både helårsboliger og langtidsleie av markakoier og -plasser legges jevnlig ut på finn.no.

– Hvor stor er interessen for å leie markahytte?

– Vi opplever en stabil interesse i leiemarkedet, og har de senere årene også erfart en økt interesse for hytter uten innlagt strøm og vann, sier Eriksen.

Men også leid markaidyll koster. Nylig ble markastua Jordbærhaugen øverst i Lommedalen utleid for 22.000 kroner måneden.
Et annet eksempel er fritidseiendommen Lønnåshytta i Sørkedalen, som ble leid ut fra august 2014. Årlig leie; 67.600 kroner.

Men leietager har da luksusen innlagt strøm og vannpost rett utenfor døren.


Ulike hytter og leieobjekter i Marka:

Den gamle skogbestyrerboligen til Løvenskiold, som ligger der skiløypa starter fra Stryken, var nylig til leie. Månedsppris for 121 kvm: 15.000 kroner.
Denne tømmerhytta fra 1935 i Åmotkollene innerst i Lommedalen ble solgt i 2014. Taksten på hytta uten vei, vann og strøm, var på 350.000 kroner. Men en budkrig sendte prisen opp i 1.250.000 kroner.
Hakkim: 20 millioner kroner. Luksushytta på Romeriksåsen har ligget ute til salgs lenge.
Harahaugen i Sørkedalen ligger nå ute til leie. Måndesprisen for 110 kvm markastue for 17.000 kroner.
33 kvm hytte med utedo ved Ørfiske i Nordmarka ble i vinter solgt. Prisantydning: 1 350 000,-
Gårdstun i Maridalen ble solgt i fjor. Eiendommen på 110 kvm bruksareale hadde prisantydning på 8 millioner.

Les mer om

  1. Nordmarka
  2. Marka
  3. Hytte
  4. Hytteutbygging