Om noen år blir det omkamp om E18

Søndag kveld var de enige. Allerede mandag begynte omkampen om resten av E18 - som kan bli et viktig tema i valgkampen i 2017 og 2019.

Mandag presenterte politikere fra Oslo og Akershus detaljene i Oslopakke 3-avtalen. De er enige om å være uenige rundt den videre utbyggingen av E18 Vestkorridoren.

«Man har ikke konkludert hvordan utbyggingen av E18 Strand - Drengsrud konkret skal gjennomføres». Det står det i Oslopakke 3-avtalen som ble presentert på en pressekonferanse mandag formiddag etter flere uker med knallharde forhandlinger.

Prosjektet er delt opp i to deler, også kjent som parseller. Oslo, Akershus og Statens vegvesen er blitt enige om å bygge en kortere strekning enn det som opprinnelig var planlagt i del én.

Omkampen starter allerede nå

Utover dette er man enige om at man ikke er enige. I avtalen står det nå at Statens vegvesen skal utrede flere alternativer for den videre veien, som kan redusere kostnadene for prosjektet.

Allerede rett etter pressekonferansen begynte diskusjonen om hva som skal skje videre med veiprosjektet.

Her er strekningen som skal bygges ut i første omgang

Byrådspartiene: – Kampen vil fortsette

Samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er fornøyd med avtalen.

– Det blir nå 66.000 færre biler inn mot Oslo hver dag, totalt. Vi er kommet til et godt kompromiss, og er enige om å være uenige om veien videre, sier Berg til Aftenposten.

Miljøpartiet de Grønne markerte seg i valgkampen med sin kraftige motstand mot veiprosjektet. Det ble lovet at partiet ville felle ethvert byråd som gikk inn for en økning av veikapasiteten og av biltrafikken inn mot Oslo.

– Det er 1500 meter mellom Lysaker og Strand. Det er et kompromiss som vi kan leve med.

– Du ser egentlig for deg at E18-utvidelsen kommer til å stoppe der?

– Det partene nå er enige om er å få alternative utredninger. Og at kampen om E18, den vil fortsette.

Andreas Halse (Ap), som også forhandlet på vegne av byrådet i Oslo, er også klar på at kampen fortsetter:

– Vi har kuttet prosjektet med fire milliarder kroner og fått til en nedskalering. Vi har skrevet en avtale som gir rom for tolkning. Vi har skrevet at noe skal skje, men ikke hva som skal skje. Vi har vist at vi kan vinne frem. Kampen om E18 kommer til å fortsette, sier Halse til Aftenposten.

Og kartet viser hvor lang vei de har å gå. Den røde strekningen er det de er enige om. Den blå strekningen er alt som gjenstår:

Høyre i Oslo: – Veien skal bygges

Erik Lae Solberg (H), leder av Samferdsels- og miljøkomiteen i Oslo bystyre, mener imidlertid at avtalen er krystallklar på at hele E18-strekningen skal bygges.

– Jeg er glad for at hele E18 utbyggingen fra Lysaker til Asker gjennomføres som planlagt. Det eneste som tas ut av 1. trinn er Høviktunnelen, som forskyves, sier han til Aftenposten.

Dette ligger an til å bli et definisjonsspørsmål. I teksten er det skrevet at strekningen man nå bygger fra Lysaker til Strand, er første etappe av hele prosjektet - fra Lysaker til Asker.

Det er lite rom for tolkning, mener han.

– Her står den ene parten og sier at vi har utsatt omtrent hele resten av E18, og du sier at det er godt å få vedtatt at det blir E18 hele veien fra Lysaker til Asker. Hvordan skal folk forstå det?

– De må lese avtalen. Her står det: «For E18 Vestkorridoren er Oslo og Akershus enige om at strekningen Lysaker-Strand gjennomføres som 1. etappe av strekningen Lysaker-Drengsrud (rett ved Asker), med mål om byggestart mot slutten av 2018 i tråd med gjeldende planer.» Det er krystallklart. Det betyr at E18 bygges, det har vært viktig for oss å få til i forhandlingene. Og, alt i den gamle avtalen gjelder jo, inntil noe endres her.

  • Vil du følge Solbergs oppfordring om å lese hele avtalen?

Ap: Høyre driver med politisk spinn

Konfrontert med Solbergs uttalelse, svarer Halse (Ap) at Høyre driver med politisk spinn.

– Jeg tror de skal forstå det som at Høyre har et sterkt behov for å spinne denne saken videre. Realiteten er at det ikke er mulig å fatte en avgjørelse om resten før vi har en reguleringsplan og et finansieringsopplegg som vi kan ta stilling til. Den praktiske realiteten er at dette skjer først i 2020. Der ligger det et tolkningsrom i avtalen.

– Dette skjer med nye politikere?

– Jeg er overbevist om at dette blir en stor valgkampsak både i 2017 og 2019, det kommer det til å være i mange år fremover.

Akershus-politikerne: Vi tar det viktigste først

– Har dere egentlig bare utsatt problemet?

– Vi løser det viktigste først, mener Solveig Schytz (V) i samferdselsutvalget i Akershus.

Det samme trekker også flere av politikerne fra fylket frem.

Strekningen man nå skal bygge inkluderer Gjønnesdiagonalen og Vestre lenke.

Det er en ny vei mellom Gjønnes og Fornebu. Den skal bedre fremkommeligheten på tvers i Akershus. To av fire felt på veien vil bli kollektivfelt, ifølge Schytz.

– Å få en bussløsning på tvers i Akershus var viktig for oss.

I tillegg skal det bygges en ny kollektivterminal på Lysaker. Den skal knytte sammen bussen, T-banen (som kommer med Fornebubanen) og toget, og den skal stå ferdig samtidig som Fornebubanen.

Avtalen er en løsning alle kan leve med, mener Tonje Brenna (Ap) fra forhandlingsutvalget i Akershus. Prosjektene som nå er kommet på plass gjør fylket bedre rustet for fremtiden, mener hun. Men:

– Det er ulike syn på fremtiden og det blir nok like tøffe tak, sier hun.

Fylkesordføreren: Synd med Høvik

Anette Solli (H) er fylkesordfører i Akershus. Hun mener det er synd at Strand-tunnelen og lokket på Høvik ikke blir noe av i denne etappen av E18-utbyggingen.

– Jeg skjønner at de på Høvik er skuffet. Men det måtte til for å få en avtale, sier Solli til Aftenposten.

– Jeg hadde også ønsket Strand-tunnelen. Men den er lagt inn i neste etappe.

Hun påpeker at det ikke er rett frem å bygge etappe to av E18 Vestkorridoren-prosjektet.

– Parsell 2 må gjennom tilsvarende runde. Men det er viktig at hele E18 fra Lysaker til Drengsrud ligger inne i avtalen, slik som det gjorde før. Statens vegvesen fortsetter planleggingen.