Klossete festival for nerder i alle aldre

- Jeg skal bygge et romskip, sier Aaron Havedal (8). Får han det ikke til, så kan han ikke skylde på mangel på klosser.

Veera Haveland og storebror Aaron storkoste seg med konstruksjonsarbeid på legofestivalen.

Ett tonn legoklosser – og det er veldig mange klosser - har inntatt Teknisk museum. Der arrangeres den årlige legofestivalen, og byggere av alle aldre ønskes hjertelig velkommen. Festivalen begynte i dag, og den varer helt til 16. oktober.

– Det er kjempegøy med så mange klosser, og ikke bare de vanlige eskene med spesialdesignede brikker som passer til akkurat det byggverket vi har kjøpt, sier Piia Rouhiainen, som ikke er like sikker som sønnen på hva hun bygger.

Veera Haveland er dypt konsentrert om sitt skogprosjekt.

Utfordrer kreativiteten

– Vi får se hva det blir. Men jeg synes det er fint å utfordre kreativiteten på denne måten, sier hun mens Aaron saumfarer bordet på jakt etter klosser som kan passe til hans romprosjekt og lillesøster Veera bygger videre på sin skog.

De er på Oslo-tur fra Kongsvinger, og trodde de skulle på et helt vanlig besøk på et ganske uvanlig museum. Og så havnet de midt i festivalen.

– Det var fint, for det er gøy med Lego. Jeg liker alle typer, unntatt Friends, for den er for jenter, sier Aaron, som ikke har det minste dårlig samvittighet fordi han er inne på en fin høstdag.

– Nei, jeg er masse ute og leker når det ikke er legofestival.

- Seriøst og relevant

Seriøst, mener kommunikasjonssjef Daniloff som befinner seg et sted midt i haugen.

Men hvorfor i all verden driver et seriøst museum med noe så useriøst som legobygging?

– Useriøst, fnyser kommunikasjonssjef på Norsk Teknisk Museunm, Kathrine Daniloff. – Dette er seriøst og relevant for et seriøst museum med et stort vitensenter. Her er det ikke grenser for hva fremtidige ingeniører kan konstruere. Så dette er absolutt seriøst. Dessuten er det populært. Det er veldig populært, men vi har god plass til alle som liker å bygge, forsikrer Daniloff som er på sykkeltur i de dype skoger og ikke kan tallfeste nøyaktig hvor populær festivalen er. Men parkeringsplassen er stappfull.

– Bare tull å komme til oss med bil. Hit går det buss og trikk og det er 13 minutter med tog fra Oslo S.

- Kult

Erik 8 (til v.) og Tore Godal koser seg i havet av legoklosser som har inntatt deler av Teknisk Museum

Vi glemte å spørre Erik (8) og Tore (6) Godal hvordan de kom seg til Teknisk Museum, men de er veldig glade for at de gjorde det.

– Ja, dette er kult, sier Erik og speider ut over et bord som forsvinner inn halvmørke over de gamle flyene som henger over oss, og som er fullt av Lego.

– Jeg var veldig glad i å bygge lego før, da jeg var syv og seks og sånn, men nå er det egentlig enda kulere å spille spill. Men når det er så mange brikker som her, da er dette gøy!

Lego, øl og kjæreste?

Intens byggevirksomhet i tussmørket under Teknisk museums gamle fly.

Og det er det mange som synes. Og så de som er så gamle at det er litt ukorrekt å gå ut med at at de liker å sette sammen danske plastklosser. Festivalen har tilbud også til dem. Lego Sent arrangeres torsdag 13. oktober, og der kan de møte likesinnede. Der annonseres det også med at de analoge plastklossene møter det digitale Minecraft-spillet og etter klokken 18 opererer museet med 18 års aldersgrense og ølservering.

  • Du kjenner dem godt, men hva vet du egentlig om legoklossene? Test deg her.

– En ypperlig arena for en date, mener kommunikasjonssjef Daniloff.