Oslo

Dronningens barndomshjem kuttes opp og flyttes

Arbeidet med å dele dronning Sonjas barndomshjem i biter og flytte det til Maihaugen er i gang. Der skal det gjenoppstå i original stand, og dronningen skal bidra.

Kronprins Harald og Sonja Haraldsen på vei ut fra Tuengen Alle ved forlovelsen i 1968. dette er det originale inngangspartiet, slik det skal se ut når huset gjenoppføres på Maihaugen. Foto: Aktuell/NTB Scanpix

  • NTB

Funkisboligen på Vinderen, der lille Sonja Haraldsen tok sine første skritt og vokste opp, skal representere 1930-tallets arkitektur i samlingen Boligfeltet på Maihaugen. Huset skal kuttes på midten, demonteres i nøye oppmålte terninger og flyttes forsvarlig på trailere til Maihaugen på Lillehammer.

– Det er moro, vi liker sånne jobber, sier prosjektleder Arne Bergheim i Nordic Crane, som skal flytte huset, til NTB.

Det er et av de større flytteprosjektene firmaet har hatt.

  • Dronningen har alltid vært opptatt av å bidra i norsk kunstliv. Les vår anmeldelse av hennes utstilling fra i fjor: Dronning Sonjas kunst: Diskrete naturskildringer

Nevner ofte barndomshjemmet

I NRK-serien "Konge og dronning i 25 år" ble det vist filmopptak og bilder fra barndommen på Vinderen, en blid jente som ser ut til å stortrives i hjemmet i Tuengen Allé.

Dronning Sonjas barndomshjem på Vinderen skal flyttes til Maihaugen på Lillehammer. Her er huset fotografert i 1968. Foto: NTB Scanpix

Da kronprins Haakon fredag åpnet arkitekturkonferansen «After belonging», snakket han om hvordan arkitektur skaper tilhørighet og siterte blant annet Winston Churchill:

– Vi former bygningene våre, og etterpå former de oss.

Den kunst- og arkitekturinteresserte dronningen har i så fall hatt utbytte av å bo i funkishuset fra 1935, et hjem som i sin utforming dokumenterer norsk historie, stilhistorie, norske verdier og kultur. Hun har i flere taler nevnt barndomshjemmet og kunstinteressen i sammenheng:

– Visuell kunst ble tidlig en viktig del av mitt liv. Jeg kopierte Picasso i tegnetimen på skolen og hadde Matisse-plakat på veggen.

– I mange år hadde jeg mitt første Weidemann-bilde fra 1961 «Skogbunn» hengende over sengen hjemme i Tuengen Allé, sa hun da hun delte ut Dronningens kunststipend i 2014.

Les også

Dronning Sonja: Jeg kaller det nesten en liten nobelpris

Huset skulle rives

Etter at familien Haraldsen flyttet har huset blitt endret på, men på Maihaugen er planen å vise det fram slik det var da dronningen bodde der. Dronning Sonja har lovet å bidra både med dokumentasjon og gjenstander, men ønsker ikke å utdype mer enn det overfor NTB.

Dronnings Sonjas barndomshjem skal framstå slik det var da hun vokste opp der, mellom 1935 og 1968. Her dronningens mor, Dagny Haraldsen, i stua i 1968. Foto: Ukjent / NTB scanpix

I utgangspunktet skulle villaen med to etasjer og kjeller rives på grunn av utbygging. Ettersom Maihaugen mangler et 1930-tallshus i samlingen Boligfeltet, vil de overta boligen. Den oppdelte boligen skal plasseres sammen med hus fra de første tiårene av 1900-tallet og tilbakeføres til det opprinnelige

Sparebankstiftelsen DNB har bidratt med 2,5 millioner kroner til flyttingen, mens Maihaugen har søkt Kulturdepartementet om 11,5 millioner kroner i støtte til prosjektet. Hvis alt går etter planen skal barndomshjemmet fra Vinderen være klart til kongeparets gullbryllupsdag 29. august 2018.

Les også

  1. Jeg er faktisk glad i kong Harald og dronning Sonja | Martine Louise Bergh

  2. Dronning Sonja: - Jeg er feminist

  3. Måtte vurdere om dronning Sonja skulle bli admiral

Les mer om

  1. Dronning Sonja
  2. Arkitektur