Oslo

Ga beskjed til politiet om brannstifter, men politiet sjekket ikke saken

I timene før brannen i Sunnmørgata i Oslo tirsdag ble politiet varslet tre ganger om en mann som prøvde å starte branner i området. I ettertid beklager de at de ikke reagerte.

Tirsdag varslet Espen Bjerke om en mann som ifølge Bjerke startet to branner. Samme kveld gikk politiet ut med bilde av denne personen, som de mener startet en motorsykkelbrann på Grünerløkka. Foto: Oslo politidistrikt

  • Frøydis Braathen
    Journalist

Espen Bjerke var ute og syklet da han oppdaget en mann som ifølge Bjerke startet to branner langs Akerselva ved Myrens Verksted. Bjerke ringte politiet, men fikk beskjed om at de ikke hadde tid til å rykke ut.

– Jeg snakket med politiet en god stund, mens jeg fulgte etter ham. Jeg ga dem signalement og fortalte dem hvor han gikk. Etter en stund svarte de at det skjedde så mye akkurat da at de ikke hadde tid til å rykke ut.

– Med tanke på at det er bålforbud i Oslo om dagen, virker det ganske absurd at politiet ikke rykker ut når en pyroman blir tatt på fersken i å tenne flere branner, sier Bjerke til Aftenposten.

  • De fleste som dør i brann, tilhører risikogrupper. Roger Madsen (57) brant i hjel i sin egen stue.

Vernede trehus i området

Han forteller at han sammen med andre forbipasserende sørget for å slukke brannene langs Akerselva.

Etter å ha snakket med politiet, dro Bjerke hjem, men han fikk dårlig samvittighet, fordi det er så mange vernede trehus i området.

– Derfor syklet jeg tilbake og møtte en politibil på et annet oppdrag. Jeg ga dem beskrivelse av mannen og ba dem være på utkikk. De virket imidlertid ikke særlig interessert, forteller Bjerke.

Politiet var femti meter unna

Bjerke syklet så forbi Hønse Lovisas hus, der det luktet brent.

– Ved søppelbøtten utenfor sto pyromanen igjen. Jeg syklet derfor tilbake til politibilen, ventet til de var ferdig og sa at de er femti meter unna en mann som allerede har startet tre branner, forteller Bjerke.

Politiet sa til Bjerke at de skulle ta en tur bort til mannen, og Bjerke dro hjem. En knapp time senere meldte Oslopolitiet om at de rykket ut til en brann i Sunnmørgata.

Tirsdag kveld ble en motorsykkel påtent i en garasje på Grünerløkka. Foto: Inger Lise Hammerstrøm

– Det er i praksis 200 meter fra der pyromanen var. Det kan være tilfeldig, men mye tyder på at det var samme mannen. Jeg håper uansett at et usedvanlig sommerslapt politi nå har tatt fyren, sier Bjerke.

Oslo politidistrikt gikk tirsdag kveld ut med bilde av en mann de mener satt fyr på en motorsykkel, som sto i en garasje under en boligblokk i Sunnmørgata på Grünerløkka.

Politiet beskrev den mistenkte gjerningspersonen slik: mann, med caps med påskrift «NY», mørk jakke, genser med noe hvit påskrift, hette under jakken, dongeribukse.

Oslo-politiet: «En feil vurdering»

Seksjonsleder for operasjonssentralen, Runar Skarnes, i Oslo politidistrikt forteller at tirsdag kveld var en «meget travel» kveld for politiet. Politiet var presset på kapasitet, og tipset fra Bjerke ble derfor ikke fulgt opp.

«Vi måtte prioritere hardt i forhold til hva vi kunne følge opp. Nå som vi kjenner fasiten på tirsdag kveld, fremstår det som en feil vurdering å ikke følge opp tipset om brannstifteren», skriver Runar Skarnes i en e-post til Aftenposten.

«Det må vi selvfølgelig beklage. Vi ønsker som de aller fleste andre å bidra til et trygt hovedstadsområde.», skriver han.

Skarnes erkjenner at det å ikke følge opp tipset kan fremstå som en «dårlig vurdering når vi vet fasiten».

Hvorfor politipatruljen som Bjerke henvendte seg til ikke fulgte opp tipset, vet ikke Skarnes grunnen til.

Les mer om

  1. Politiet
  2. Brann
  3. Oslo
  4. Akerselva