Ansetter 30 nye politifolk og plasserer ut mobile politiposter i Oslo øst

Innen slutten av mai skal Oslo politidistrikt ansette 30 nye politifolk. Det settes også ut mobile politiposter i Oslo øst.

På pressekonferansen på Politihuset mandag ettermiddag deltok politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold (midten), leder for etterretning og etterforskning, Grete Lien Metlid (t.v.), og leder for Enhet øst, John Roger Lund.

Mandag kalte Oslo politidistrikt inn til pressekonferanse for å en orientering rundt situasjonen i Oslo øst. Bakgrunnen for orienteringen er de mange skyte- og voldsepisodene som har vært sør og øst i Oslo.

Lørdag måtte politiet rykke ut til Vestli i Groruddalen etter skyting og bråk mellom ungdommer. Fredag kastet maskerte ungdommer stein på Natteravnene i samme bydel.

Dette skapte store reaksjoner. Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) gikk søndag ut å sa at politiet i området skal forsterkes med 30 politifolk.

– Det er en uholdbar situasjon. Vi ser en økende og ny form for ungdomskriminalitet. Det er vi nødt til å ta alvorlig, sa Wara til Aftenposten i helgen.

Ansetter 30 nye

Under orienteringen ble dette bekreftet av politimesteren i Oslo.

– Vi vil umiddelbart fylle 30 av de i alt 86 nye stillingene politidistriktet er tildelt i løpet av 2018. De kommer så raskt vi får dem på plass, mest sannsynlig i mai, sa politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, under orienteringen.

Det har siden februar vært en rekke skyteepisoder i Oslo. Politimesteren forstår at dette skaper reaksjoner blant innbyggerne.

– Det er derfor vi satser tungt for å gjøre noe med dette.

– Dere velger nå å «hasteansette» 30 nye politifolk, er det en erkjennelse av at dere ikke har hatt kontroll i disse områdene?

– Det er det ikke. Det er en ressurs som vi har fått tilført for å styrke innsatsen, som det er behov for. Jeg tror det kommer til å bli kjærkomment å få disse stillingene og de mobile politipostene på plass, sier Sjøvold til Aftenposten.

Han beskriver situasjonen i Oslo øst som «trygg og god».

– Men det er klart at det ikke er en god situasjon når publikum er i nærheten av der det skytes. Det er grunnen til at vi nå øker innsatsen betydelig, sier politimesteren.

Politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold.

Kyniske kriminelle

John Roger Lund, leder for Enhet øst, ønsker de nye ressursene velkommen.

– Dette er vi kjempefornøyde med. Vi håper dette kan bli et viktig bidrag i det forebyggende arbeidet, både i Groruddalen og på Holmlia, sier han til Aftenposten.

Etter flere år med nedgang i ungdomskriminaliteten i Oslo-området har utviklingen snudd de siste årene. Man må helt tilbake til 2010 for å finne like høye tall som i 2017.

– Har det vært gjort en for dårlig jobb med det forebyggende arbeidet?

– Man skal ikke se bort ifra at vi kunne gjort en mye bedre jobb, svarer Lund.

– Hva skal de nye ansettelsene brukes til?

– De skal være til stede sammen med våre mobile politiposter. de skal snakke med folk og bygge tillit.

Lund forteller at man blant barn og unge ser stadig flere voldshandlinger.

– Når det gjelder tunge kriminelle, har de nok alltid vært der. Men det er noen kyniske kriminelle som bruker ungdommen vår til å gjennomføre kriminelle handlinger, sier han.

Leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning, Grete Lien Metlid, og leder for Enhet øst, John Roger Lund, ønsker de nye ansettelsene velkommen.

Avviser svekket politidistrikt

Det har kommet en rekke påstander om at Oslo politidistrikts arbeid mot organisert kriminalitet er svekket etter politireformen. Grete Lien Metlid, leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, avviser dette.

– Det har kommet en del påstander om at vår innsats mot organisert kriminalitet er nærmest lagt ned eller svekket etter reformen, men dette kjenner vi oss ikke igjen i.

Hun viser til at Oslo-politiet har gjort en rekke beslag. Det er også gjort en rekke pågripelser.

– Vi har gjort pågripelser i nesten samtlige av skyte- og voldssakene siden sommeren i fjor, og garanterer at det blir flere pågripelser, sier hun.

En mann i 20-årene er pågrepet og siktet for drapsforsøk på Vestli. Dette etter at det ble avfyrt skudd mot en pizzarestaurant lørdag kveld. Mannen vil først kunne fremstilles for varetekt onsdag. Mannen er av politiet knyttet til et kriminelt miljø i Oslo.

Metlid ønsker også de nye ressursene som settes inn i Oslo øst og Oslo sør velkommen.

– Vi utfordres på kapasitet, og det er svært viktig med disse ekstra ressursene som nå settes inn, sier Metlid.