Oslo

Flere departementer og Norges Bank går på nødstrøm etter strømbrudd

Deler av Oslo sentrum har mistet strømmen, og flere gater er sperret av etter at det begynte å brenne i en trafostasjon i Rådhusgata i Oslo natt til søndag.

Et større område ble sperret av og det var kraftig røykutviklings om følge av brannen.
  • Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder
  • og NTB
Politiet opplyste ved 2-tiden at det trolig ville ta flere timer før strømmen var tilbake i områdene som ble rammet.

Noen bygninger har fått tilbake strømmen søndag morgen, men ikke alle, opplyser politiet til NTB.

Flere departementer er berørt, men DSS, departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon, ønsker ikke å fortelle hvilke.

– De departementene vi har i Kvadraturen er sikret ved hjelp av backupsystemer, sier presseansvarlig Margot Vågdal i DSS til Aftenposten.

Nødaggregater

Departementene som ligger i det aktuelle området er blant annet forsvarsdepartementet, nærings- og fiskeridepartementet, kunnskapsdepartementet og klima- og miljødepartementet. Også Norges Bank er uten vanlig strømforsyning.

– Vi har nødprosedyrer og nødaggregater som automatisk trer inn ved strømstans, sier sikkerhetsdirektør Carl-Axel Hagen i Norges Bank via medievakten.

Søndag formiddag arbeider mannskaper fra Haslund og Nettpartner med å legge provisoriske kabler for at de som er uten strøm skal få den tilbake.

Mannskaper fra Haslund og Nettpartner la ut provisoriske kabler søndag.

Ifølge Hafslund er 558 kunder uten strøm like før klokken 12. søndag formiddag. Tallet har steget noe på grunn av arbeidet med å omkoble kabler for å etablere strømforsyningen.

– Det er et område i kvadraturen som strekker seg fra Oslo domkirke, Stortinget og sørover ned mot Akershus festning. Det er et større sentrumsområde, men hovedsakelig med forretningsbygg, opplyser kommunikasjonssjef Kjell Stamgård til NTB.

Åpne flammer

Politiet meldte først om kraftig røykutvikling fra et høyspentrom klokken 0.48 natt til søndag. Etter hvert ble det klart at det brant i en trafostasjon. Det var åpne flammer på stedet, men ingen ble skadet i brannen.

Ved 2-tiden opplyste politiet at et større område i kvadraturen er uten strøm på grunn av brannen i en transformatorstasjon, men at brannen har avtatt.

I første omgang ble Rådhusgaten sperret av mellom Akersgata og Rosenkrantz' gate på grunn av brannen. Sperringene ble raskt utvidet helt ned til Rådhusplassen. Det kom smell fra området og folk ble bedt om å holde seg unna, men det ble ikke nødvendig med evakueringer som følge av brannen.

– Brannen ble slukket ved 5-tiden, og da forlot politiet stedet. Brannvesenet er fortsatt i beredskap, og Hafslund jobber på stedet søndag morgen for å få tilbake strømmen, sier operasjonsleder Finn Belle hos politiet i Oslo til NTB ved 8-tiden søndag morgen.

Les mer om

  1. Brann
  2. Oslo