Oslo

Tirsdag starter byggingen av det nye Munchmuseet

Kulturbyråd Hallstein Bjercke setter spaden i jorden og markerer tirsdag offisiell byggestart for det nye Munchmuseet i Bjørvika.- Dette vil bli et landemerke og markere Oslo som en av Europas ledende kunstbyer, sier Bjercke.

Tirsdag settes spaden i jorden og byggestart er i gang i Bjørvika. Den nye Museet skal etter planen stå ferdig i 2019. Foto: Herreros/LPO/MIR

  • Heidi Borud
    Heidi Borud
    Kulturjournalist

Mange års politisk krangling om lokalisering av det nye Munchmuseet er nå definitivt forbi.

— Nå setter vi i gang. Kontrakter er inngått og byggingen starter. Nå er den politiske strid lagt død en gang for alle. Jeg opplever at veldig mange Oslo-velgere er glad for at det er blitt en løsning. Det gjelder også folk som opprinnelig ønsket utbygging på Tøyen. Jeg inviterer også dem til å komme på markeringen i dag og få et stykke kake, sier Bjercke.

Direktør Stein Olav Henrichsen og kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) marker i dag offisiell byggestart for det nye museet. Foto: Storfjell Ingar

Museets er bygget med det mål for øye å få 500.000 besøkende årlig.

Les også

Oslos kulturbyråd ber om spleiselag for Munch-museet

— Søndag avsluttet Munchmuseet utstillingen som har satt publikumsrekord så til de grader. Aldri tidligere har noen utstilling hatt så mange besøkende. Dette viser også hvilket potensial vi har, sier Bjercke.

Utstillingen med Vincent van Gogh og Edvard Munch har slått alle tidligere rekorder, og totalt besøkte drøyt 170.000 mennesker utstillingen. Totalt i år har museet hatt 209.600 besøkende.

— Vi merker en økende interesse fra et bredere publikum. Vi lager utstillinger som man må få med seg for å være med i den offentlige samtalen, sier direktør Stein Olav Henrichsen.

28.000 kunstverk

Museet har en samling med 28.000 kunstverk og står i en unik byttesituasjon i forhold til andre museer.

- Vi har en kunstsamling av så stor verdi som andre bare kan drømme om. Det betyr at vi kan bytte til oss verk og lage helt spesielle utstillinger med verk fra hele verden. Museene står i kø for å låne verk av Munch. sier Henrichsen.

Han mener Lamdba vil bli et av Nord-Eurpoas mest sentrale og spennende museer.

Munchmuseet ble nylig nominert til Årets museum av Museumsforbundet. Prisen deles ut av kulturminister Thorhild Widvey 9. september.

Les også

  1. Klart for byggestart av det nye Munchmuseet

Les mer om

  1. Kunst