Nå strømmer amerikanske turister til Oslo

Turistene har oppdaget Oslo som reisemål. Visit Oslo forventer 5–6 prosent økning i 2016

Osloturistene Laurie Angelheart, Chris Stever, Jeanne Stever og Maren Stever kommer fra Silicon Valley i California. Jeanne kan skilte med norske aner, og har derfor en ekstra interesse for Norge.
  • Heidi Anne Johnsen

– Vi ser at Oslo har mye kultur og musikk. Og det var veldig morsomt med «gay parade» i går, sier Laurie Angelheart.

Turistene fra California har kommet til Oslo med fly. De har allerede rukket å få med seg både Fredssenteret, Folkemuseet, Operabygget og ikke minst Vigelandsparken.

Vigelandsparken er et viktig turistmål, men Oslo har de siste årene markert seg som en by som også kan by på god arkitektur og kunst, sier administrerende direktør Bente Bratland Holm i VisitOslo.

Oslo er reisemålet

– Bare 26 prosent av turistene som kommer til Oslo, reiser videre, sier
administrerende direktør Bente Bratland Holm i VisitOslo.

Denne sommeren forventes turiststrømmen til Oslo å øke med 5–6 prosent, for alle prognoser ser ut til å gå i været.

Direkte flyruter og nye attraksjoner trekker turister

Det er direkte flyruter og attraksjoner som Mathallen, Skulpturparken, Barcode og Astrup Fearnley-museet som trekker turister til Oslo.

Turistene strømmer ikke lenger til Norge for å oppleve den store rundreisen mellom fjord og fjell med Oslo som en overnatting på veien.

– Nå er Oslo den største turistdestinasjonen i Norge, sier Holm.

Havnepromenaden åpnet med folkefest på sjø og land
Louise og Michael Harvey kommer fra London, og har to dager i Oslo. - Vi er på cruise og har akkurat satt foten i land. Men vi vil se slottet og sentrum av byen, og kanskje vi rekker Vikingmuseet?

Amerikanske turister øker mest i Oslo

Det er ikke turister fra de skandinaviske landene som dominerer i Oslos gater

– Turister fra våre naboland, Sverige og Danmark, kommer gjerne med bil eller båt og de reiser videre rundt i Norge. De har ikke Oslo som et hovedmål for ferien, sier Holm.

Tyskerne og engelskmennene i topper statistikken over utenlandske turister, og amerikanerne har skutt i været som den tredje største turistgruppen i Oslo.

– Tidlig i vinter så vi at Oslo var den byen som fikk flest søk på de amerikanske nettsidene til hotels.com og booking.com, sier Holm.

– Oslo et uoppdaget reisemål for turister som har besøkt mange andre byer, og er på jakt etter noe nytt og spennende.

Bildespesial: Følg Oslo Pride-paraden gjennom byen
Phuong Tran, Martin Nguyen og Vu Nguyen fra California har sett både Vigelandsmuseet og Slottet. - Det er fint her på Aker brygge, men vi har også fått med oss en norsk hyttetur, sier Vu Nguyen, som har en onkel i Oslo.
Kulturbyen Oslo lokker turister

Flere utenlandske turister til Oslo

Rundt 50 prosent av turistene i Oslo de siste årene har vært våre egne landsmenn, og 50 prosent utlendinger. Men i år tror Visit Oslo at de utenlandske turistene kommer til å ta en noe større del av kaken.

– En av årsakene er bedre tilgjengelighet. Det er nå 100 direkte flyruter fra utlandet til Oslo, sier Holm.

En annen årsak er en snill krone. Det er billigere for utenlandske turister å bo, reise og spise i Norge med dagens kronekurs.

Turistene vil ha de nye attraksjonene og urbane opplevelser

Oslo har de siste årene fått mange spennende attraksjoner som Mathallen, Skulpturparken, Barcode og Astrup Fearnley-museet.

– Folk som kommer til Oslo, ønsker urbane opplevelser, sier Holm.

De vil ikke bare oppleve spektakulær natur og landlig idyll, men de har lyst til å bevege seg rundt til fots eller på sykkel. Mange går langs Akerselva, og nå går veldig mange den nye Havnepromenadet.

– Mange har gjort god research og vet hva Oslo har å by på. De vil ha se de kjente attraksjonene og museene som Holmenkollen og Vigelandsparken, og så vil de ha noe i tillegg som fin arkitektur og nye plasser.

Til Visit Oslo kommer de for å få hjelp til disponere tiden riktig i byen.