Vårstemning i Oslo i starten av desember

Mens de kjemper for togradersmålet i Paris, ligger temperaturen i Oslo hittil 6,6 grader over normalen for desember.

For squashspilleren Pål-Christian Njølstad var langbukser ikke et alternativ søndag, selv om kalenderen viste 6. desember.

På den andre søndagen i advent rusler Pål-Christian Njølstad i Fredensborgveien i shorts, på vei til squash-trening med kameraten Jørgen Hannevik.

Kaldt er det ikke, forklarer Njølstad etter den småsommerlige fotturen fra Alexander Kiellands plass.

På Blindern er temperaturen målt til 9,5 grader. Lunt og godt er det også på julemarkedet på Youngstorget, ikke antydning til snø eller rim på de tilkjørte skigardene fra Valdres, ingen hutrende dompaper i nekene, ei heller noen grunn til å bøtte innpå gløgg eller glühwein, i hvert fall ikke for å holde varmen.

Julemarkedssjef Ketil Aamodt savner ikke 21 minus fra Rådhusplassen i 2010.

-Det er helt utmerket for utstillerne våre, sier markedssjefen Ketil Aamodt. Han sammenligner med de 21 kuldegradene under markedet på Rådhusplassen i 2010. Ønsker seg ikke tilbake til det.

Boybandventere fryser ikke

Foran Sentrum Scene sitter et hundretall ungjenter på asfalten, et pussig syn i midten av desember, men jentene vil ha plassene lengst fremme ved scenen når boybandet The Main Level fra Bergen går på scenen.

Mina Dragvik, Hanne Marie Bendiksen og Silje Prestsveen sikret seg førsteplassen i køen til konserten med The Main Level. Skal man vente i et halvt døgns tid, er det greit med temperaturer over null.

Mina Dragvik, Hanne Marie Bendiksen og Silje Prestsveen var tidligst ute av alle, de satte seg ned alt ved 4.30-tiden søndag morgen. Og det var ikke det minste kaldt.-Det gikk an å sitte her i genser. Men nå begynner det å bli litt kjøligere, så vi har trukket på soveposen, sier Silje.

Optimalt for drager

Over Hvervenbukta flyr en drage, den blir styrt av treåringen Johannes og hans far, Espen Kolberg. Mens det er kuling og storm i kastene i Skagerrak, og stygge rapporter om flo og uvær i Østfold, er vind— og føreforhold optimale for drageflyvere i indre Oslofjord.

Joggere og hundeeiere tar seg ubesværet omkring her ute uten brodder. Men hvor uvanlig er det, alt sammen?

— Temperaturen er på vei ned, og vil nærme seg nullpunktet igjen i morgen kveld. Men så kommer en ny og ganske kraftig sønnavind. Temperaturen vil fort stige til åtte-ni grader igjen tirsdag, sier vakthavende statsmeteorolog Bente Wahl.

I Skagerrak blåser det for mye. I Bunnefjorden er det perfekt for drager.

Etter en mild start på 2015 kom en kjølig sommer og en varm senhøst. Og vinteren? Jo, de første seks dagene av desember har temperaturen på Blindern ligget hele 6,6 grader over normalen.Men måneden er ung, milde og varme perioder har en betydelig tradisjon for å avløse hverandre, og Wahl vil ikke utelukke at desember som helhet kan nærme seg normalen.

-Vi venter kaldere vær mot slutten av uken, men så ser det ut til å komme en ny periode med sønnavind og fuktig, varm luft. Men prognosene er usikre, sier Wahl.