Oslo

Her er 9 regler for hvordan du unngår bråk i Marka

Her er noen tips for å unngå konflikter i skiløypene.

  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist

NB: Lørdag kan det være trangt i skisporene. Se oversikt over Holmenkollmarsjens løyper hos Skiforeningen.

1. Hold til høyre

Hold deg på høyre side av løypa. Sørg for at venstre spor er ledig for passering i motsatt retning. Motgående "trafikk" kan komme fort.

2. Vis hensyn

Vis vanlig folkeskikk og gi de mykeste forkjørsrett. Voksne må vike for barn. Ikke kjeft på dem som går saktere enn deg. Noen er faktisk på tur for å kose seg. Ikke brei deg i løypa ved å gå mange i bredden. Noen bak vil kanskje forbi.

Les også:

Les også

- Konfliktene kom med dem som skal fort frem og sette rekorder

3. Krabb ut av løypa

Faller du, kom deg raskt ut av veien. Nestemann klarer ikke alltid å stoppe eller svinge unna! Faller barna, hjelp dem. Foreldre må ikke stille seg på tvers av løypa, slik at de sperrer nedfarten. Det gjelder å komme seg raskest mulig vekk for å unngå flere fall og skader.

4. Pass på bikkja

Går du med hund, bruk mindre trafikkerte løyper eller gå på tider hvor det er lite folk i løypene. Fjern hundemøkk. Husk pose eller sørg for spa lorten ut av løypen. En liten "sandkassespade" innpakket i en plastpose kan være grei å ha med til å vippe hundelorten ut i skogen.

5. Ikke tråkk ned skisporene

Gå ikke på bena eller sykle i preparerte klassiskspor. Du lager hull i løypa og forringer løypene for skiløperne.

6. Blend ned

Buker du hodelykt, ikke sett lysstrålen rett i ansiktet på møtende skiløpere, men vend lyset ned og bort. Slukk lykten når du går i lysløypa. Selv om det er lyst i lysløypa, vil lykten fortsatt blende motgående trafikk.

7. Velg nye løyper

Det er 2600 km med preparerte skispor i Oslomarka og nok plass til alle. Skal du trene, eller liker du ikke å gå i kø? Velg en annen vei enn de mest populære løypene i helgene.

8. Unngå sykling i skiløypene

Fatbike og sykler med piggdekk brer om seg i skiløypene. Men syklister bør heller velge skogsbilveier eller løssnøkjøring. Vær aktsom og tilpass farten etter forholdene.

9. Smil !

Godt humør og vennlighet hjelper på det meste, også når du ferdes i Marka i helgen.

(Kilder: Skiforeningen og Oslobys skiglade journalister)

Les også

  1. Ordnung muss sein– også i skiløypene

  2. Kampen om skisporene

  3. 9 markavett-regler

  4. Hærverk i sporet