Oslo

Tre sushirestauranter stengt på dagen

Pizzakokken sa farvel til flatbakst, og begynte å servere sushi til gjestene. Det gikk ikke så bra.

Slik skal det ikke se ut: Arbeidsbenk for råvarer med skitt og fett rundt.
  • Wasim K. Riaz
Laks på skitten oppvaskkum.
Ikke rengjorte kniver til råvarehåndtering.
Kjøleskap stappet med råvarer til tining og oppbevaring av ferdigmat.

Se liste over stengte steder og hastevedtak i faktaboksen.

I april og mai har Mattilsynet besøkt 43 sushirestauranter i hovedstaden. Tre av stedene ble stengt med umiddelbar virkning.

Generelt er det mye slurv med renhold og orden, samt vedlikehold av lokaler og utstyr. I tillegg slurves det med personlig hygiene og temperatur

Marit Kolle, seksjonssjef i Mattilsynet

I tillegg fikk 29 steder pålegg, varsel om pålegg, anmerkning eller et annet hastevedtak. Kun 11 steder kom fra kontrollen uten anmerkning eller med mindre forhold (se faktabokser til høyre).

Ikke rengjorte kniver til råvarehåndtering.

— På et av stedene var det tidligere en pizzarestaurant. Da pizzarestauranten flyttet fra lokalene, startet en av kokkene sushirestaurant, forteller Marit Kolle, seksjonssjef i Mattilsynets distriktskontor i Oslo.- Det var tydelig at han hadde startet uten opplæring. Han visste for eksempel ikke at fisken som skal serveres, må ha vært fryst i forveien på grunn av parasitter.

For øvrig slapp pizzakokken unna med et varsel om pålegg.

Gammel ris og kakerlakker

På en av råfisk-restaurantene fant inspektører gammel ris som var serveringsklar til gjestene.

Laks på skitten oppvaskkum.

— Når det gjelder sushi, er det lov å oppbevare risen i romtemperatur, men det er ikke lov å servere risen fra dagen før, sier Kolle. Et av stedene ble stengt på grunn av kakerlakker. Et annet hadde kjøtt fra Polen som de ansatte ikke hadde dokumentasjon på.

— Dette er ikke veldig uvanlig, dessverre. Noen gamle bygårder i Oslo sliter med kakerlakker, noe som gjør det utfordrende å drive restaurant der. Likevel har restauranten et ansvar for å holde sine lokaler frie for skadedyr som rotter og kakerlakker, sier Kolle.

Kjøleskap stappet med råvarer til tining og oppbevaring av ferdigmat.

To andre steder ble akuttstengt på grunn av svært dårlig renhold. — Da er det ikke bare snakk om litt snusk fra i går, men dårlig renhold over lang tid. Generelt er det mye slurv med renhold og orden, samt vedlikehold av lokaler og utstyr. I tillegg slurves det med personlig hygiene og temperatur ved lagring, sier Kolle.

En av de andre restaurantene har fått hastevedtak om å bygge toalett for sine ansatte, samt forbud mot å selge hjemmelagde vårruller.

Osloby har kontaktet de tre restaurantene som ble stengt av Mattilsynet, men ingen har svart på våre gjentatte henvendelser.

Flere kontroller

Mattilsynet antar at en tredjedel av Oslos sushi-steder er kontrollert denne våren. Tilsynet hadde også lignende kontroller i 2011 og 2012, og vil fortsette med kontroller fremover.

Slik skal det ikke se ut: Arbeidsbenk for råvarer med skitt og fett rundt.

— Dette er en bransje vi har fulgt tett de siste årene fordi situasjonen ikke har vært så bra. Selv om vi nå ser en liten bedring sammenlignet med i fjor, da vi stengte 10 av 54 steder med øyeblikkelig virkning. Derfor er det viktig å fremheve de som ikke fikk reaksjoner, sier Kolle.


Vi har testet sushi-stedene — bydel for bydel

Les også