Oslo

Hovedvannrør sprakk under gravearbeider: – Kan ha rent ut 1000 liter i sekundet

– Det er som en elv nedover Uelandsgate, sa Aftenpostens medarbeider på stedet.

  • Morten Schwencke
    Journalist
  • NTB

En lekkasje fra en hovedvannledning skapte kaos i ettermiddagsrushet ved Sagene i Oslo. Nødetatene meldte om skadene i en vannledning like ved Voldsløkka ved 16-tiden. En time og et kvarter senere var lekkasjen stoppet.

– Det er sendt ut seks rørleggere som holder på å utbedre skaden. Overvannet er nå trukket tilbake, så det som renner går ned i grøfter, sier Tone Spieler, kommunikasjonsrådgiver i Vann- og avløpsetaten.

Ring 2 mellom Sognsveien og Vogts gate ble stengt som en følge av store vannmengder. Etter tre timer, rundt klokken 19, meldte politiet at veien igjen var åpnet i begge retninger.

Lekkasjen stammet fra denne gropen, der man tydelig kunne se at det seg opp vann. Foto: Olav Olsen

En strekning på ca. hundre meter av vannledningen er nå stengt, men ingen har mistet vannet som følge av lekkasjen, ifølge Vann- og avløpsetaten.

Det pågår gravearbeid i området, og ifølge Spieler var det en privat aktør som gravet i stykker ledningen. Ledningen er på 450 millimeter, altså relativt stor, og har ligget i bakken siden 1923.

– Det er en massiv lekkasje. Vaktlederen vår på stedet estimerer at det kan ha rent ut 1000 liter i sekundet, sier Spieler.

Les også

For 114 år siden ble Norge selvstendig. Fortsatt drikker nordmenn vann i rør fra den gang kongen var svensk.

Det var dårlig fremkommelighet enkelte steder rundt lekkasjen. Foto: Olav Olsen

Store vannmengder i gatene

– Det er som en elv nedover Uelandsgate. De som skal hjem fra jobb eller skole bør velge en annen rute, sa utviklingsredaktør i Aftenposten Eirik Winsnes, da lekkasjen sto på som verst.

Han befant seg i området og fortalte at det var lange køer langs veiene og at flere gater var oversvømt. Vann som blir liggende i Oslos gater, kan snart komme til å fryse.

– Det blir flere kuldegrader i natt og i morgen tidlig, sier operasjonsleder Pedersen.

Ifølge Yr er det spådd kuldegrader i Oslo fra og med klokken 20.

Buss 20 er innstilt mellom Majorstuen og Torshovparken grunnet lekkasjen, opplyser Ruter. I tillegg er det forsinkelser på bussrutene 34, 28, 54, 37, 25, 20 og 21.

Ifølge VG jobber politiet nå med å pumpe vann ut av søkkene på Ring 2 for å få pånet veien. Avisen melder også om at det har rent vann ned i kjelleren på Kiellands hus, kjøpesenteret på Alexander Kiellands plass.

- Det er store vannmengder, spesielt i garasjekjelleren, hvor det har kommet en halvmeter vann, sier Ingvild Kildal i Ragde Eiendom, som eier bygget.

Politiet sperret av området. Foto: Olav Olsen