Hovedvannrør sprakk under gravearbeider: – Kan ha rent ut 1000 liter i sekundet

– Det er som en elv nedover Uelandsgate, sa Aftenpostens medarbeider på stedet.

En lekkasje fra en hovedvannledning skapte kaos i ettermiddagsrushet ved Sagene i Oslo. Nødetatene meldte om skadene i en vannledning like ved Voldsløkka ved 16-tiden. En time og et kvarter senere var lekkasjen stoppet.

– Det er sendt ut seks rørleggere som holder på å utbedre skaden. Overvannet er nå trukket tilbake, så det som renner går ned i grøfter, sier Tone Spieler, kommunikasjonsrådgiver i Vann- og avløpsetaten.

Ring 2 mellom Sognsveien og Vogts gate ble stengt som en følge av store vannmengder. Etter tre timer, rundt klokken 19, meldte politiet at veien igjen var åpnet i begge retninger.

Lekkasjen stammet fra denne gropen, der man tydelig kunne se at det seg opp vann.

En strekning på ca. hundre meter av vannledningen er nå stengt, men ingen har mistet vannet som følge av lekkasjen, ifølge Vann- og avløpsetaten.

Det pågår gravearbeid i området, og ifølge Spieler var det en privat aktør som gravet i stykker ledningen. Ledningen er på 450 millimeter, altså relativt stor, og har ligget i bakken siden 1923.

– Det er en massiv lekkasje. Vaktlederen vår på stedet estimerer at det kan ha rent ut 1000 liter i sekundet, sier Spieler.

Les også

For 114 år siden ble Norge selvstendig. Fortsatt drikker nordmenn vann i rør fra den gang kongen var svensk.

Det var dårlig fremkommelighet enkelte steder rundt lekkasjen.

Store vannmengder i gatene

– Det er som en elv nedover Uelandsgate. De som skal hjem fra jobb eller skole bør velge en annen rute, sa utviklingsredaktør i Aftenposten Eirik Winsnes, da lekkasjen sto på som verst.

Han befant seg i området og fortalte at det var lange køer langs veiene og at flere gater var oversvømt. Vann som blir liggende i Oslos gater, kan snart komme til å fryse.

– Det blir flere kuldegrader i natt og i morgen tidlig, sier operasjonsleder Pedersen.

Ifølge Yr er det spådd kuldegrader i Oslo fra og med klokken 20.

Buss 20 er innstilt mellom Majorstuen og Torshovparken grunnet lekkasjen, opplyser Ruter. I tillegg er det forsinkelser på bussrutene 34, 28, 54, 37, 25, 20 og 21.

Ifølge VG jobber politiet nå med å pumpe vann ut av søkkene på Ring 2 for å få pånet veien. Avisen melder også om at det har rent vann ned i kjelleren på Kiellands hus, kjøpesenteret på Alexander Kiellands plass.

- Det er store vannmengder, spesielt i garasjekjelleren, hvor det har kommet en halvmeter vann, sier Ingvild Kildal i Ragde Eiendom, som eier bygget.

Politiet sperret av området.