Oslo

Økning av gonoré i Oslo

Rundt 60 prosent av alle gonroétilfellene i Norge ble rapportert i Oslo i 2018. Det er også der økningen av tilfeller i landet er størst.

Folk må bli flinkere til å bruke kondom både ved oralsex, analsex og vaginal sex dersom flere ikke skal bli smittet av gonoré, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

I 2009 ble det registrert 116 smittetilfeller i hovedstaden. I fjor var tallet 1.038, noe som er nesten en nidobling på ti år, skriver VG.

Overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet sier til avisen at hovedårsaken til økningen er at flere menn har sex med menn, da særlig i Oslo.

– Det er den samme utviklingen vi har sett i de fleste land i vestlige Europa og USA, hvor antall HIV-smittede blant denne gruppen går ned, mens tilfeller av gonoré og syfilis stiger. Smitte av gonoré og syfilis har i mindre grad økt blant heteroseksuelle, sier Blystad.

Flere som får gonoré, er også resistente mot antibiotika. På grunn av det anser Folkehelseinstituttet gonoréøkningen som den største utfordringen med kjønnssykdommer i Norge.

– Det finnes faktisk gonorébakterier som så å si er ubehandlbare. Disse er ikke et klinisk problem i Norge ennå, men når de finnes i Asia og andre land i Europa, er det vel bare et tidsspørsmål før vi ser dem her, sier professor Ørjan Olsvik i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø til avisen.

Overlege Blystad sier at folk må bli flinkere til å bruke kondom både ved oralsex, analsex og vaginal sex dersom forekomsten av bakterien skal gå ned.

Les mer om

 1. Folkehelse
 2. Sex

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Funn i Kina tyder på at menn er mer korona-utsatt enn kvinner. Men tallene kan ha en enkel forklaring.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Smitten eksploderer i Europa: - Kontinentet er i ferd med å miste kontrollen

 3. NORGE
  Publisert:

  Moss kommune avlyser alle større jubileumsarrangementer de neste 14 dagene

 4. VERDEN
  Publisert:

  Å hindre global smittespredning kan allerede være for sent.

 5. NORGE
  Publisert:

  Norge er snart på verdenstoppen i koronasmitte. Men egentlig er det en god nyhet.

 6. OSLO
  Publisert:

  Oslo har tre ganger flere bekreftet smittet med korona enn resten av Norge