Stensparken hundepark blir nedlagt. Hundeeierne reagerer kraftig.
St. Hanshaugen bydelsutvalg legger ned Stensparken hundepark. Hundeforeningen ble ikke informert før det ble vedtatt.
En sen formiddag løper hunder fritt i Stensparken hundepark. Det er gjørmete, men det stopper ikke hundene fra å hoppe og leke i gjørmen.
Hundeeierne i parken har fått med seg nyheten. Fra 1. april skal hundeparken stenges. Dermed kan ikke hundene lenger løpe fritt i et inngjerdet område.
Bydelsutvalget har ikke funnet et alternativt sted for en hundepark.
– Jeg blir flau på vegne av bydelen, sier Aurora Setsaas, mens hunden hennes Hugo leker med de andre hundene. Som mange andre bruker de hundeparken daglig.
For henne er Stensparken hundepark et verdifullt sted for hundene og miljøet.
– Det er mange i området med synsvansker som bruker parken for å la hundene få slappe av, fortsetter Setsaas.
Ida Tennøe Andersen sitter i rullestol og har tatt med hunden sin Mio til parken nesten hver dag siden han ble født. Hun sitter utenfor porten og lar Mio få leke med de andre hundene.
– Jeg har behov for at en slik mulighet finnes i nærområdet. Jeg har ikke alltid mulighet til å gå 100 minutters tur eller mer til en annen park med hundepark for å la Mio være fri og sosial med andre hunder, sier Tennøe Andersen.
Hun har prøvd å finne andre områder der man kan slippe hunden fri, men for henne er Stensparken hundepark et ideelt sted.
I tillegg er brukerne av parken godt kjent med hverandre. Når Tennøe Andersen skal hjem, henter en annen bruker av parken, Rikke Solum, Mio for henne.
Naboer reagerer på snødumping rett i Oslofjorden – Vi har ikke gitt tillatelse, sier Fylkesmannen
Ble ikke informert
– Vi trenger flere hundeparker, ikke færre, sier Hilde Andersen, styreleder for Stensparken hundeforening.
Hun mener grunnen til hundeparkens popularitet skyldes at det ikke er lignende alternativer for hundeeiere i Oslo. Facebook-gruppen til hundeparken har i dag over 1000 medlemmer.
Andersen ble ikke informert om møtene som bydelsutvalget hadde om hundeparkens skjebne før nedleggelsen ble vedtatt.
– Vi ble ignorert. Ingen kontaktet oss om saken, sier Andersen.
Andersen er opprørt over at hundegruppen og bydelsutvalget ikke kunne finne en løsning før vedtaket. For eksempel avgrense tiden hundeparken kunne brukes.
– Det er veldig leit at informasjonen ikke nådde hundegruppen. Det var ikke meningen, sier Ingrid Randisdatter Fjellberg. Hun er leder for St. Hanshaugen bydelsutvalg.
I ettertid av har flere i bydelsutvalget tatt kontakt med Andersen og medlemmer i hundegruppen for å finne ut hvor den nye hundeparken kan ligge.
Helseskadelig for naboene
Fjellberg mener fellesskapet som hundegruppen har dannet er positivt for lokalmiljøet. Hun håper bydelen klarer å finne et nytt hjem for hundeparken så snart som mulig.
Tidligere har bydelen bare kunne brukt områder som allerede er inngjerdet til friområder for hunder, for eksempel en tidligere barnehage.
– Nå har vi muligheten til å opprette en hundepark i et område som ikke allerede er inngjerdet. Vi ser på forslag fra hundegruppen og andre personer i nærområdet om hvor den nye hundeparken kan være, sier Fjellberg.
Bydelen har de siste to årene fått flere klager på støy fra hundeparkens nærmeste naboer. I en inspeksjon utført av bydelen angående bjeffingens lydnivå i en av leilighetene ved siden av parken, kom det frem at «bjeffingen kunne høres svært godt inne i leilighetene».
– Dette er ikke noe vi ønsket. Vi måtte ta et vanskelig valg av hensyn til naboenes helse, forklarer Fjellberg.
I saksfremlegget uttaler bydelens miljørettet helsevern at hundebjeffingen pågår hele dagen til langt på kvelden. Støyen kan føre til helseplager hos parkens nærmeste naboer ettersom de ikke får mulighet til rekreasjon og hvile i sitt eget hjem.
– Vi forestilte oss ikke at hundeparken ville bli så populær. Hundeeiere kommer fra hele byen for å benytte seg av parken. Det betyr at de som bor i nærheten er ekstra utsatt, sier Fjellberg.