Oslo

Se opp for elg i måneskinn!

På denne årstiden trekker elgen ned fra liene og ut av skogen for å slippe å gå i dyp snø. Foto: Kolstad, Tom A.

Snø, kulde og ikke minst fullmåne gjør at ekspertene advarer mot mange ulykker mellom bil og elg i vinterferien.

  • Magne Johansen

Elg i solnedgang er en fin klisjé — men elg i fullmåne er skumle saker.De mest utsatte veistrekningene i Sør-Norge er i Oppland, Buskerud, Nordland, Nord-Trøndelag og ikke minst Hedmark.

— Det er spesielt de siste dagene av Oslo-skolens vinterferie at storoksen vil være aktiv og faren for alvorlige ulykker er størst. Bilistene bør være ekstra på vakt når de kjører etter at det er blitt mørkt, sier Torstein Storaas. Han er en av landets fremste elgforskere og dosent ved Høgskolen i Hedmark.

Les også

«Når et par etablerer seg, skvetter de over alt»

Advarselen gjelder ikke bare dem som skal ut av Oslo-området i vinterferien. Man bør også være ekstra på vakt når man kjører hjem fra dagens skitur i Sørkedalen eller Maridalen. Det samme gjelder dem som har brukt fridagen i Østmarka.Også flere veistrekninger i Asker og Bærum, vil også være ekstra utsatt de neste dagene.

Mysterium

Det er ett av naturens mange mysterier som inntreffer de neste dagene, og spesielt mot slutten av skolens vinterferie. Ved fullmåne (neste mandag) er elgen ekstra vilter, og legger ut på de lengste vandringene i løpet av vinteren.

— Vi vet ikke helt sikkert hvorfor, men målinger viser med all tydelighet at elgen er mest aktiv i dagene rundt fullmåne. Også ulykkesstatistikken viser det samme, sier Storaas.

Pussig nok

— Enda pussigere er det faktisk at det ikke spiller noen rolle om fullmånen er synlig eller ikke. Det er altså ikke måneskinnet, men månefasen som er avgjørende, legger han til.

Også elgforskere advarer mot mange ulykker mellom bil og elg de neste dagene. Foto: Kallestad, Gorm

I år er elgfaren ekstra stor på grunn av mye snø og streng kulde. Så langt i vinter har det vært flere ulykker mellom bil og elg, rådyr eller hjort, enn på lenge. Bare i Hedmark har det vært nærmere 230 påkjørsler av elg, rådyr og hjort så langt i vinter. Ved fullmåne 27. januar ble det registrert fem elgpåkjørsler bare i Hedmark. To personer ble skadet i ulykkene.— Ved fullmåne skjer de aller fleste ulykkene etter at det er blitt mørkt. Når det ikke er fullmåne er elgen mest aktiv ved soloppgang og rett etter solnedgang, sier Storaas.

Tørr luft

— Også tørr luft og mye snø gjør elgen ekstra aktiv. På denne årstiden (januar/februar) trekker de store dyrene gjerne ned fra liene og ut av skogene på grunn av snøen. I tillegg til at det er tungt å gå i snøen, foretrekker elgen kvist av løvskog og furu på denne årstiden. Dermed må den ut av skogen for finne den maten den setter mest pris på, sier Storaas.

Veisalt

Mange hevder at elgen også fristes av saltet som blir strødd på veiene. Elgforskeren er imidlertid skeptisk til den teorien. – De fleste skogeiere har lagt ut saltsteiner til elgen, og det tror jeg holder, sier Storaas.

Ei kule

De aller fleste som har vært innblandet i ulykker med elg, forteller at elgen kom ut av skogen som ei kule, og at de ikke hadde sjanse til å stoppe bilen.

Den forklaringen stemmer bra med resultatene som forskerne er kommet frem til. De viser nemlig at elgen er usikker og litt oppjaget når den ferdes langs veien. – Elgen blir først og fremst stresset og oppjaget av billysene og lyden fra trafikken. Samtidig er den fast bestemt på hvilken retning den skal videre, forteller Storaas.

— En bilvei med is og snødekke er også ganske ubehagelig å gå på for elgen. Dermed tar den ofte fart for å komme fort over, forteller elgforskeren.