Oslo

«Først skjønte jeg ikke at det var Wendy»

Oddbjørn Rosendal fikk seg ny elghund noen uker etter at ulven tok Wendy på Lindeberg i fjor. - Det ble for tomt og ensomt uten, forteller han.
  1. mars i fjor ble elghunden Wendy spist av ulv 500 meter fra blokkene på Lindeberg i Oslo.
  • Espen Hofoss

Les også:

Les også

88 hunder tatt av ulv på 12 år

Dette er det eneste kjente tilfellet der ulv har drept hund i Oslo siden registreringen startet i 1998.

Mannen som eide Wendy, Oddbjørn Rosendal, sier han opplevde det som å miste en bestevenn.

Les også

«Når et par etablerer seg, skvetter de over alt»

— Man får et mye nærere forhold til en slik hund enn til noe menneske. Det er et stort savn, men jeg går ikke rundt og sørger lenger, sier Rosendal.

Var "på hugget"

Rosendal så hunden sin i live siste gang i 23-tiden den kvelden.

— Jeg tror hun luktet at det var noe fremmed i nærheten. Hun var veldig på hugget, og lå 50 meter foran meg hele tiden, forteller Rosendal.

Rett etter at de hadde kommet inn i skogen ved Lindebergåsen, forsvant Wendy oppover i lia til venstre.

- Etter fem minutter hørte jeg henne bjeffe. Jeg trodde hun hadde oppdaget rev eller noe. I ettertid skjønner jeg jo at det var ulven som tok henne akkurat da.

Det var en streifulv som tok livet av elghunden Wendy ved Lindeberg i fjor vår. Ulveforsker Petter Wabakken mener ulveparet i Østmarka ville gått løs på hund allerede hvis de hadde vært av den aggressive typen.

Rosendal ble gående i flere timer i mørket uten å få kontakt med hunden sin. Til slutt gikk han hjem og la seg med døren på gløtt. Da han våknet tidlig neste morgen og Wendy fortsatt var borte, forsto Rosendal at noe var galt.Han tok med seg samboerens hund, Kunga, og gikk for å lete. Kunga gikk rett på "åstedet". Inne i skogen fant de et område med blodig snø og Wendys halsbånd. Ikke langt unna lå et loddent dyr.

— Først skjønte jeg ikke at det var Wendy. Jeg forsto ikke hva som hadde hendt, sier Rosendal.

Føler det på kroppen

Etter få dager konkluderte viltoppsynet med at det var ulv som hadde tatt Wendy. Angrepet har fått Rosendal til å skifte side i ulvedebatten. Han har meldt seg ut av alle organisasjoner som er for ulv.

- At det nå er ulv i Østmarka forringer livskvaliteten min, og ikke minst hundens livskvalitet. Nå holder jeg hunden i bånd hele tiden, forsikrer Rosendal.

Les også

Ulv! Ulv? Ja takk!

— Når det er sagt, er det bedre med ulv her i Østmarka enn i områder med mye husdyr. Jeg har vært gjeter/oppsynsmann for sauer og storfe på beite i Gudbrandsdalen de siste seks årene. Her er det 4000 sauer på et område som måler 1 x 1 mil. Slipper ulven til her, er det katastrofe. Man har ikke mulighet til å kontrollere så mange dyr. Ulven er jo også sånn at den gjør veldig stor skade, og tar mange dyr når den først kommer over sau.Rosendal mener det er en enkel forklaring på at Oslo-folk er mer vennlig innstilt til ulven enn folk ellers i landet.

— Ute i landet føler man ulveplagen på kroppen. I Oslo sitter man bare i leiligheten sin og synes det er romantisk med ulv som uler i skauen.