Nye trikker kan koste Oslo over 3 milliarder kroner

Byrådet går inn for å kjøpe 87 nye trikker til hovedstaden. I dag frakter trikken 50 millioner passasjerer i året. I 2025 kan det være 88 millioner.

Samferdselsbyråd Guri Melby (V) er fornøyd med at antallet trikker og prislappen nå er klar. Hun står foran en av Oslos to trikker, SL-95, også kjent som Italia-trikkene.

Rett før sommeren leverte Trikkeprogrammet sin anbefaling. Etter å ha gått gjennom runde nummer to med ekstern kvalitetssikring, har byrådet nå bestemt seg for å følge anbefalingene prosjektgruppen kommer med:

  • Det skal kjøpes inn 87 nye trikker (åtte skal være i reserve)
  • Kostnadsrammen for å kjøpe nye trikker er mellom 2,6 og 3,019 milliarder kroner
  • De første trikkene kan komme i 2019
    Oslo har i dag to typer trikker: SL-79 og SL-95, sistnevnte er kjent som Italia-trikkene.

SL-95s historie i Oslo er preget av flere skandaler.

For to år siden oppdaget man sprekker i bærebjelkene og alle trikkene ble i perioder tatt ut av trafikk. På tampen av fjoråret ble det klart at vognene måtte gjennom en stor oppgradering. SL-79 har vært mer stabil, men blir stadig dyrere i drift på grunn av alderen.

I prosjektet opererer man med to summer, slik man skal gjøre etter Oslo kommunes kvalitetssikringsregime. Tre milliarder kroner er den øvre kostnadsrammen. Summen man jobber etter i prosjektet er 2,6 milliarder kroner.

— Valgløfte fra 2011

I 2011 var nye trikker et av løftene Venstre gikk til valg på. Samferdselsbyråd Guri Melby (V) sier hun var opptatt av å ha et prosessen i forkant av et trikkekjøp klart i denne bystyreperioden.

— Trikkene skal være mer stillegående og universelt utformet, slik at de blir lettere å bruke for dem med barnevogner og rullestol. Målet er å kjøpe trikker som er billigere i drift og trenger mindre tid på verksted, sier Melby.

Det er enighet i byrådet om å følge anbefalingen fra Trikkeprogrammet. Saken med investeringsbeslutningen blir lagt frem for bystyret i høst.

Vil ha trikk langs Ring 2

Tidligere har Ruter presentert sin strategi for trikken i Oslo. De ønsker å erstatte mange av dagens mest populære busslinjer i det sentrale Oslo med trikk. Det vil si at man ønsker en storstilt utbygging langs og innenfor Ring 2.

De 87 nye trikkene skal erstatte dagens vognpark, men det vil være en opsjon for å kjøpe flere. Melby mener trikkekjøpet er noe av det største hun har gjort som byråd.

- Hvorfor har det tatt så mange år å få gjort dette?

— Vi har tatt oss god tid for å være sikre på at vi tar riktig beslutning. Samtidig med dette har vi utredet trikkens rolle i fremtiden, sier Melby.

Tidligere utredninger var ikke gode nok

Det er blitt laget utredninger tidligere, men disse har ikke kommet gjennom kvalitetssikringen.

Trikkene av typen SL-79 har vært et langt mer vellykket kjøp. Men de bærer preg av å være gamle og det blir stadig dyrere å vedlikeholde dem.

Etter dette ble Trikkeprogrammet, med de tre kollektivselskapene og Bymiljøetaten, etablert, noe Melby mener har vært viktig for at prosjekteringen har kommet gjennom kvalitetssikringen.— Det er godt mulig vi kunne kjøpt trikker i 2013, men da kunne vi risikert å ha gjort samme feil som Raymond Johansen (Ap) gjorde da han kjøpte inn Italia-trikkene. De må vi slite med i mange år fremover, og vi må også betale for dem etter at de nye trikkene er på plass, sier Melby.

Arbeiderpartiet: - Glad for at det går fremover

Arbeiderpartiets Abdullah Alsabeehg mener Melby heller bør se fremover enn å kritisere Johansen for kjøpet av Italia-trikkene.

— Italia-trikkene frakter flere titalls millioner reisende hvert år, i motsetning til Flexus-skandalen somkostet reisende med kollektivtrafikken600 millioner kroner, sier Alsabeehg.

Han sier de er glad for at prosessen går fremover og at Arbeiderpartiet også ønsker å satse på trikken.

— Det som blir lagt frem nå har vi ventet lenge på. Oslo vokser med over 11.000 innbyggere hvert år, så vi har ingen tid å miste. Viktige kollektivinvesteringer for fremtiden må tas nå. I over 10 år har vi fremmet forslag om å starte arbeidet med ny T-banetunnel gjennom sentrum, forslag som er blitt nedstemt av Høyre, Venstre, KrF og FrP,sier han.