Oslo

Oslo bruker 6 millioner for å tekkes IOC-toppene

Oslo kommune sender 23 representanter til OL i Sotsji. Mens idrettsutøverne kjemper om medaljer, skal representanter for Oslo kommune kjempe om gunsten til mektige IOC-medlemmer.

Sigrid Tofte Røiri (t.v.) og Hedvig Høysæter i Norges Idrettsforbund gjør klar rommet Norway House der Oslo skal selge seg som OL-by.
  • Stein Erik Kirkebøen
  • Olav Eggesvik
    Journalist
IOC-delegasjonen og president Vladimir Putin samlet i Rus Hotel i Sotsji tidligere denne uken. Det er blant annet disse Oslo 2022 vil påvirke.
Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og OL-direktør Eli Grimsby under Ski-VM i Val di Fiemme i 2013. Nå skal de på tur til Sotsji.
Bystyrerepresentant Øystein Sundelin (H) er en av kommunens representanter i Sotsji.
Abdullah Alsabeehg (Ap) snakker arabisk, og håper det vil hjelpe ham med å snakke med noen IOC- medlemmer.

16 representanter fra Oslo 2022 og syv Oslo-politikere skal besøke Sotsji under OL. Det koster seks millioner kroner.

Prisen inkluderer reise, opphold, deltagelse i «observer-programmet» og Norway House. Huset er et samarbeidsprosjekt mellom Idrettsforbundet, Oslo-OL og Lillehammer (som skal arrangere ungdoms-OL i 2016). Herfra vil kommunens representanter drive sitt påvirkningsarbeid.

-  Det blir min oppgave å få IOC-medlemmene inn der, så får folkene der bespise, «bedrikke» og belære dem. I tillegg er det viktig for de som er der fra Norge å få vite hvordan IOC-medlemmene bedømmer våre sjanser til å få OL i 2022. Vi har jo ennå ikke bestemt oss for om vi skal søke, har IOC-medlem Gerhard Heiberg forklart VG.

- Nøkternt budsjett

Delegasjonen fra Oslo er invitert av IOC. Det er ikke lov til å drive internasjonale markedsføring av kandidatbyen før 1. november i år, med unntak under OL i Sotsji. Dette er også det eneste stedet alle IOC-medlemmene er samlet før de skal avgjøre hvem som får OL sommeren 2015, forteller OL-direktør Eli Grimsby.

Les også:

Les også

Dette er logoen som skal sikre Oslo OL

Oslo-delegasjonen er i Sotsji for å lære og — enda viktigere - for å få tilgang til beslutningstagerne.

OL-direktøren er den eneste fra Oslo som vil være i Sotsji hele perioden. Resten av delegasjonen vil kun være der under deler av arrangementet. Hun mener oppholdet er verdt prisen, og at budsjettet er nøkternt.

- Vi bor nede i Sotsji, der har vi funnet hoteller med en rompris på en fjerdedel av det vi ville betalt oppe i fjellene, sier Grimsby.

- Må være til stede

Andreas Selliaas har tidligere jobbet som forsker ved NUPI, og var inntil 2012 spesialrådgiver for Norges Idrettsforbund.

bloggen «Sportens uutholdelige letthet» skriver han om idrett og politikk. Foruten å lære av arrangørene av dette og tidligere OL, vil påvirkningsarbeidet være viktig, mener han.

Les også:

Les også

Stang snur om OL-titting

Det er ikke bare toppene i IOC som skal godsnakkes, også representanter for den norske regjeringen vil være til stede. Heller ikke Regjeringen har tatt standpunkt til Oslos OL-søknad. Det vil være en motivasjon for dem som jobber med å få OL til Oslo. I tillegg er det viktig å vise verden at man mener alvor med søknaden, mener Selliaas.

- Det forventes at byer som søker OL skal være til stede på slike arrangementer. Hvis de ikke stiller med en stor delegasjon i Sotsji, og andre byer gjør det, viser man ikke det internasjonale idrettsmiljøet at man tar søknaden på alvor, sier Selliaas.

Han setter imidlertid spørsmålstegn ved om det er verd å sende så mange representanter og bruke så mange millioner.

- Når opinionen i Norge er så negativ som den er og regjeringspartiene er så usikre som de er, så kan det slå negativt ut i Norge å sende så mange mennesker for så mange millioner til Sotsji. De må begrunne turen godt, og kanskje holder ikke det heller, mener Selliaas.

- Men om de får møtt de viktigste beslutningstagerne, kan turen betale seg. Det gjenstår å se.

Les også:

Les også

«Jeg skjønner at mange i Groruddalen føler seg lurt»

— Alle som søker er her

Jomar Selvaag, som jobbet med Lillehammer-OL i 94, og som også er engasjert gjennom firmaet Gyro i forbindelse med ungdoms-OL i 2016, mener det er helt nødvendig pengebruk.

- Det er det når vi slåss om et av verdens absolutt største arrangementer. Alle byene som søker, er her med store delegasjoner i samme hensikt. Det er såpass mye større og annerledes enn alt annet, at du må være her og oppleve det selv for å forstå omfanget og potensialet av arbeidet man gjør, forteller Selvaag på telefon fra Sotsji.

Også han understreker betydningen av å være synlig til stede og drive markedsføring rettet mot beslutningstagere.

- Oslo har en stor fordel gjennom den sterke posisjonen norsk idrett har i dette miljøet. Vintersport er en av få sammenhenger hvor Norge er en internasjonal stormakt. Kontaktene og apparatet til Norges Idrettsforbund vil derfor være til veldig stor nytte.

Tar med seg knekkebrød

Bystyrerepresentant Abdullah Alsabeehg (Ap) skal være i Sotsji fra 20. til 24. februar. Han snakker arabisk, og håper det vil gjøre det lettere å komme i snakk med enkelte av IOC-medlemmene. Med i bagasjen har han mat fra Norge.

- Onsdag fikk jeg vite at jeg må ta med knekkebrød, for prisene har mangedoblet seg i Sotsji. Det koster å drive reklame, men slik er det når man har mange konkurrenter.

- Er dette fornuftig bruk av penger?

- Vi ønsker verden velkommen til Oslo, og man må gjøre det på de arenaene som er. En del av arbeidet er at man er ute og snakker med folk. Det er dessuten et bredt flertall i bystyret for å gi penger til å promotere Oslo-OL internasjonalt.

- Nå er det opp til den enkelte hvor mye OL det skal være i arbeidstiden, men får du sett noen øvelser?

- Ja, jeg håper det. Men jeg er forberedt på at det blir hardt arbeid, vi drar ikke for å kose oss. Når det koster skattebetalerne penger at jeg drar ned, er det hovedprioriteten for meg.

Les også

  1. Her er logoen som skal sikre Oslo OL

  2. «OL-satsingen i Groruddalen har kræsjlandet»

  3. Regjeringen sier nei til OL-landsby på Kjelsrud