Oslo-politiet om økt bruk av GHB: – Hjertestans, pustestans. Folk ligger i sin egen avføring, og dette gjelder mange. Både unge og gamle

– Det går feil vei, sier Edvard Danielsen på Grønland politistasjon og sikter til daglige GHB-overdoser i Oslo. Aftenposten ble med på en ni timers vakt en ordinær onsdag kveld.

Bli med Oslo-politiet ni timer på vakt i videoen over.


– Mann truer med å hoppe fra tak, sier en kvinnestemme ut av høyttaleren i politibilen.

Meldingen kommer i løpet av det første minuttet i politibilen, like etter kl. 14. Den skal vise seg typisk for mange av Oslo-politiets oppgaver denne kvelden.

– Vi ser en veldig økning av yngre personer med rusutløst psykose, sier Edvard Danielsen, politiførstebetjent i Oslo politidistrikt.

Han er avsnittsleder og har ansvaret for de operative styrkene på gaten.

Ni timer med Oslo-politiet

I timene som kommer skal Aftenposten erfare at byen flommer over av GHB, at det graves ned depoter med dop utenfor skoler, at en vaktmester har dyrket sin egen hasjplantasje, at det på en skole fryktes for skoleskyting, at en mann forteller å ha drept sin kone og at ungdom åpenlyst selger narkotika.

I tillegg kommer enda flere nedslående meldinger om rus-hverdagen i hovedstaden.

Kl. 14.45, Politihuset på Grønland: Troppene samles før de skal ut i Oslos gater. Det diskuteres hvor de ulike patruljene skal kjøre, at det er viktig å holde et øye med problemområdene Brugata og Vaterland. – Pass på hverandre, sier Danielsen avslutningsvis.

Ser en «utrolig» økning

– Det er et livsfarlig stoff de flørter med. Vi ser folk med hjertestans, pustestans. Folk ligger i sin egen avføring. Og dette gjelder mange. Både unge og gamle, sier Danielsen.

Stoffet han snakker om er GHB. Han forteller at oslopolitiet ser en oppblomstring i bruken av GHB denne sommeren.

Kl. 20.00, Brugata: En mann fra en institusjon i Oslo blir ransaket og kjørt tilbake til institusjonen.

– Det er gambling

GHB beskrives iblant som «flytende ecstasy», en svært upresis beskrivelse.

I 2017 ble det beslaglagt rundt 400 liter GHB/GBL i 590 beslag. Det var en økning på 35 prosent fra året før, viser Kripos’ narkotikastatistikk for 2017.

Politiet forteller at de ser stadig yngre brukere av GHB, som tar det for å slippe å drikke «så mye alkohol».

– Det er gambling. Det er russisk rulett med fem kuler i kammeret. Det er livsfarlig det de holder på med, sier Danielsen fra forsetet.

Legevakten: – Mye GHB-forgiftninger for tiden

Også hos Legevakten er det klare inntrykket at det er mange GHB-forgiftninger for tiden. Legevaktlege Odd Martin Vallersnes, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og ekspert på forgiftninger og rus, sier det slik:

– Det går i bølger, noe det har gjort siden en markant økning rundt 2010. Mitt inntrykk er at vi nå ser flere pasienter med GHB-overdose enn på de vanlige bølgetoppene.

Overdosestatistikken i Oslo ble endret i 2015. Etter den tid registreres ikke antall overdoser sortert etter rusmiddel. Dermed er det umulig å si hvor mange GHB-overdoser helsevesenet er involvert i.

Vallersnes har likevel inntrykk av at antallet hittil i år har ligget på samme nivå som i 2014, da man i snitt registrerte en GHB-forgiftet person om dagen.

Kl. 22.30, Grønlandsleiret

Kl. 22.30 utenfor politihuset i Grønlandsleiret: En yngre mann blir stanset av politiet etter å ha veivet rundt i veibanen i over en time. Under ransakelsen finner politiet amfetamin på mannen. – Vi ser en veldig økning av yngre personer med rusutløst psykose, sier Danielsen.

Det nærmer seg slutten for dagens vakt. Men først må politipatruljen til Grønlandsleiret.

– Det er en melding om en som går rundt og vaser. Vi får sjekke det ut før han blir påkjørt.

Etter en ransakelse, der politiet finner amfetamin på mannen, blir han sendt hjem.

– Han har ikke gjort annet enn å prate med seg selv, sier Danielsen.

Etter en ransakelse, der politiet finner amfetamin på mannen, blir han sendt hjem. – Jeg tenker han skal få lov til å gå hjem. Han har ikke gjort annet enn å prate med seg selv, melder Danielsen inn til operasjonssentralen.

Inn og ut av koma

GHB gir en rus som er i nær slektskap med kraftig alkoholrus, forklarer Vallersnes.

– Når man tar en for stor dose, er det to ulike bilder vi ser. Det ene er de som går i koma, blir bevisstløse, og eventuelt puster dårlig. Den andre varianten gjør at man blir veldig forvirret, urolig, og aggressiv.

– Samtidig er det ved enkelte tilfeller personer som veksler mellom de to. Man kan være i koma i 15 minutter, for deretter å ha 15 minutter der personen er forvirret og urolig, forklarer han.

20 GHB-dødsfall

En rapport fra Oslo universitetssykehus viser at det var 20 GHB-relaterte dødsfall på Sør- og Østlandet i perioden 1. mars 2015 til 31. desember 2017.

GHB er et stoff som dannes i kroppen etter døden, noe som gjør det vanskelig å fastslå om et dødsfall kan skyldes en GHB-overdose.

Mellom 2006 og 2016 mistet over 2900 personer livet på grunn av bruk av narkotika, viser tall fra Dødsårsaksregisteret.

I Oslo i 2006–2016 mistet over 600 personer livet som følge av bruk av narkotika, viser tall fra Dødsårsaksregisteret.

I 2016 var det ikke heroin som sto for brorparten av narkotikautløste dødsfall. Da var det andre opioider, som de legale legemidlene morfin, kodein og oxycontin, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Politiet: Blir aggressive, utagerende og vil slåss

Danielsen fra Oslo-politiet har inntrykket av at GHB er blitt like lett å skaffe seg som hasj. Samtidig er det mange «normale» ungdommer som sitter hjemme på gutterommet og lager GHB, for så å selge det videre. GHB beskriver han som et «utrolig farlig stoff».

– De blir aggressive, utagerende, vil slåss med oss, hallusinerer, plutselig roer de seg ned igjen, så er de veldig opp og ned. Det er utrolig vanskelig å håndtere, sier Danielsen.

– Jeg skjønner ikke at folk tør å prøve det. Vi ser at GHB slår ut de største og de minste i samme fart.