Oslo

Demonstrerte for Nasjonalgalleriet

Om få år kan dagens kunstskatter i Nasjonalgalleriet bli erstattet av kirkekunst. Dette vil ikke Nasjonalgalleriets venner være med på.

Nærmere 150 personer sperret Universitets gata i Oslo sentrum onsdag kveld for å demonstrere mot forslaget til Statsbygg. Foto: Stein Bjørge

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

Her taler Jan Bøhler (Ap) til de fremmøtte utenfor Nasjonalgalleriet. Foto: Stein Bjørge

Mens de voksne demonstrerte utenfor Nasjonalgalleriet, var de yngste opptatt av helt andre ting.

Her holder Trine Skei Grande sin tale i markeringen.

Venstre-leder Trine Skei Grande la i sin tale vekt på at en symboltung bygning som Nasjonalgalleriet ble bygget i en tid da Norge var et fattig land, og støtter Nasjonalgalleriets venner. Foto: SteinBjørge

Skal Nasjonalgalleriet fremdeles brukes til å vise kunst fra Nasjonalmuseet? Eller skal det vise kirkekunst og annen kunst fra middelalderen?

Dette er blitt et het spørsmål etter at Statsbygg nylig la frem en utredning der de foreslår at Nasjonalgalleriet blir en del av Kulturhistorisk museum. Nasjonalgalleriet er i dag en del av Nasjonalmuseet.

Dette vil i så fall skjer etter 2020 for da åpner det nye Nasjonalmuseet som er under bygging på Vestbanetomten.

  • LES OGSÅ: Nasjonalgalleriet bør inn på UNESCOs verdensarvliste

Markering utenfor Nasjonalgalleriet

Torsdag kveld demonstrerte rundt 150 personer utenfor Nasjonalgalleriet for å fortelle at de ikke kan godta at det berømte galleriet blir tømt for kunstverk som tilhører Nasjonalmuseet.

— Dette er det eneste museet der jeg får følelsen av at nå er jeg i et museum med stor "M", sa stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) til de fremmøtte.

Han forsikret de fremmøtte om at Arbeiderpartiet støtter deres syn.

- Har ikke nok plass

— Selv med det nye museet på Vestbanen får man ikke vist frem mer enn 14 prosent av kunsten til Nasjonalmuseet. Derfor ønsker vi at Nasjonalgalleriet blir brukt til å vise kunsten fra Nasjonalmuseet også i fremtiden, sier Bøhler til Osloby.

Han understreker at nærmere 400.000 personer besøkte Nasjonalgalleriet i fjor.

— Dette er jo et av de mest populære museene i Norge, sier Bøhler.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande var til stede i markeringen.

— Nasjonalgalleriet er en del av vår arv. Vår sjel. Det skal vi ta vare på, var hennes klare beskjed til Nasjonalgalleriets venner.

- Får et bedre tilbud

Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, har forståelse for at mange vil ta vare på Nasjonalgalleriet som det er i dag, men sier at dette spørsmålet skal til slutt avgjøres av politikerne.

- Kulturdepartementet har ikke signalisert interesse for å drive Nasjonalgalleriet. Vi har også undersøkt om det er noen aktører som kan gå inn og ta over bygningen for å bruke den til å vise billedkunst, men har ikke funnet noen, sier Aschim.

Hun tror at kunst-tilbudet blir bedre etter at det nye museet åpner i 2020. Blant annet fordi de gamle lokalene til Nasjonalgalleriet ikke egner seg for all slags kunst.

Hun sier videre at Nasjonalgalleriet vil vise frem kunst fra Kulturhistorisk museum. Det er nå bestemt at Kulturhistorisk museum blir på Tullinløkka.

— På grunn av plasseringen rett ved Tullinløkka er det mer naturlig at Nasjonalgalleriet blir en del av Kulturhistorisk museum i fremtiden, sier Aschim.

Les også

  1. - Jeg er lei av å bli tillagt meninger jeg ikke har om Nasjonalgalleriet

  2. Aftenposten mener: Fortsatt drift av Nasjonalgalleriet krever prioritering