Oslo

«Kan jeg gå hjem når det er 30 grader på jobb?»

Arbeidstilsynet får mange henvendelser i sommervarmen.

Selv om det koker i kontorlandskapet, kan du ikke bare ta din hatt og gå.
  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

I Oslo og mange steder i landet er det nå svært varmt. Gradestokken kryper opp mot, og over, 30-tallet, noe som føles uvant for mange nordmenn.

Det varme været merker de også hos Arbeidstilsynet. Ikke bare har kontoret i Bodø der Arbeidstilsynets folk svarer på henvendelser sett seg nødt til å gå til innkjøp av vifter, de får også svært mange telefoner.

— Det har helt klart vært en økning i henvendelser om varme nå i juli. I kalde perioder ringer arbeidstakere om kulden, sier Birgit Espejord Jensen, leder for Arbeidstilsynets svartjeneste.

De fleste lurer på det samme: Når det er så varmt, kan jeg gå hjem? Svaret kan virke som en kald skulder.

- Nei, det er ingen slik grense i arbeidsmiljøloven. Arbeidstilsynet anbefaler en innetemperatur som ikke er under 19 grader, og ikke høyere enn 26 grader på kontorarbeidsplasser.

Få henvendelser fra byggeplasser

De fleste henvendelsene kommer fra kontorarbeidsplasser.

— Det kommer også mange fra butikker og tilsvarende. Mange holder til i gamle bygg, der ventilasjonen ikke er den beste. Men det er over hele fjølen, selv om det ikke er voldsomt mange henvendelser fra byggeplasser og slike steder, sier Jensen.

Det er opp til arbeidsgiveren å vurdere hvilke tiltak som må settes inn når det er for varmt

— Det er ikke farlig å jobbe selv om det er varmt. Men når det kan utgjøre en helserisiko må arbeidsgiver vurdere tiltak. Da kan man vurdere å skjerme vinduer med direkte sollys, kjøpe inn bordvifter eller justere ventilasjonsanlegget.

Arbeidstilsynet har lagt ut råd og informasjon på sine nettsider. Selv om det ikke finnes en lov som regulerer temperaturen på arbeidsplasser, står det i Arbeidsmiljøloven at arbeidsmiljøet skal være fullt forsvarlig. For ansatte som opplever at det er varmt, er rådet å ta det opp med verneombud eller arbeidsgiver.

Tips til varme sommerdager

Enten man er på jobb eller er på ferie er det enkelte ting det er lurt å passe på når gradestokken kryper opp mot 30-tallet.

— Man må ta forholdsregler, og ikke bli for tørst, eller brenne huden, og ha på rikelig med solbeskyttelse. Det er også lurt å ha på seg lette, lyse klær. Det er viktig at man drikker rikelig med vann. Man skal drikke rikelig selv om man ikke svetter mye, man taper mye væske i kroppen gjennom pusten. En saftis kan også være avkjølende for kroppen, sier Kjell Maartmann-Moe, fungerende avdelingsdirektør for allmennhelsetjenesten i Helsedirektoratet.

Han presiserer at det er viktigst for eldre og barn å være ekstra forsiktige, ellers bør det gå greit så lenge man passer på å ikke være for lenge i solsteken.

Ta deg en dukkert etter jobb, spis en kald is, ikke vær i direkte sollys for lenge, kle deg fornuftig og ha gjerne på en hatt utendørs - så blir sommerdagene litt lettere.

Les også

  1. - Unngå hvitløk i uken og spray parfyme rett etter du har dusjet

  2. Det er lov å bruke hodet - og shorts - hos Stordalen

  3. Med skjorte i hånden

  4. Våg ikke å droppe dressjakken

  5. - Det hadde vært deilig å gå i shorts av og til