Oslo

Karoli: Har gitt ordre om å holde fred

Alex «Dolla» Karoli forsikret om at rettferdigheten etter Bingo-angrepet skal skje i rettssalen.

 • Frode Sætran

— Men da må straffen bli rettferdig også. Hvis ikke, vet jeg ikke hva som vil skje, sa Alex «Dolla» Karoli i det Aftenposten møtte ham utenfor Oslo tinghus tirsdag morgen.

Han skal vitne i saken der broren René «Roma» Karoli og hans 25 år gamle sønn er de fornærmede.

Brutalt

Tiltalebenken er for fire menn fra Josef-familien sammen med en norsk-marokkaner, tiltalt for drapsforsøk etter at far og sønn Karoli ble utsatt for et brutalt angrep på Torshov Bingo 1. april i fjor.

Hadde de ikke fått rask medisinsk behandling, ville de etter all sannsynlighet mistet livet.

— Det er ikke som i gamle dager, dagens unge er ikke like enkle å holde styr på. Hvis de ikke føler at de får rettferdighet i tingretten, er jeg redd jeg ikke klarer å holde styr på dem, sier Alex «Dolla» Karoli.

Rettsalen var fullsatt av pressefolk og tilhørere da rettssaken startet. Foto: Olav Olsen

— Jeg er sjefen

— Det er jeg som er sigøynernes overhode i dag, sier han. Både han og René «Roma» Karoli er sønnene til avdøde Polykarp Karoli, som var den ubestridte sigøynerkongen.

Retten ble 45 minutter forsinket før den ble satt tirsdag morgen. De tre tilhørerbenkene var fullsatt av presse og romfolk.

Pressen, som vanligvis sitter på første benk, ble flyttet til den midterste, som en slags buffer mellom familiene Karoli og Josef. Karoli-familien ble plassert bakerst, mens Josef-familien måtte sitter forrest. Under en kort pause oppsto det rakst munnhugeri mellom to medlemmer av de to familiene, men de ble raskt dempet av politiet.

Erkjent skyld

Da de tiltalte ble spurt om de erkjente skyld for drapsforsøk, erkjent de fire fra Josef-familien delvis skyld, men ikke for å ha forsøkt å ta livet av sine ofre. Norsk-marokkaneren nektet straffskyld for tiltalens punkt om drapforsøk.

Den yngste av de tiltalte fra Josef-familien er i tillegg tiltalt for å ha hatt en ulovlig pistol med seg under angrepet. Pistolen var ifølge tiltalen ladet med skarpe skudd, spent og usikret, og falt ut av lommen til tiltalte under basketaket som oppsto.

Bare én av angriperne var maskert, ingen av Josef-familiens medlemmer hadde gjort noe forsøk på å dekke til ansiktene.

Etterlyst

Angrepet skjedde delvis inne, delis utenfor bingolokalet. René Karoli ble påført de fleste av skadene utenfor.

Andre fra Karoli-familien kom de skadede til unnsetning og varslet ambulanse.

— Forskjellen mellom våre gutter og norske eller for den saks skyld pakistanske, er at våre gutter er oppdratt til å kjempe til siste slutt hvis de havner i en konflikt. Denne retssaken er en skole for dem, slik at de kan se hva som skjer med dem om de gjør noe slikt som dette. Det er ingen spøk å sitte kanskje ti år av ens beste år bak murene, sier Alex "Dolla" Karoli.

Angriperne ble gjenkjent raskt og deretter etterlyst. Noen av dem ble pågrepet i Oslo, andre i utlandet.

Bakgrunnen for angrepet skal være flere gamle konflikter om penger, innflytelse og makt. Politiet har ikke avdekket noen årsak som peker seg ut som en utløsende faktor.

To av de tiltalte er sakkyndig vurdert og funnet strafferettslig tilregnelig på gjerningstidspu nktet.

Angrepet

Norsk-marokkaneren er kamerat med de to yngste av de tiltalte Josef-familiemedlemmene, som er brødre og fettere til de to eldste, som også er brødre.

Norsk-marokkaneren skal nylig ha blitt utskrevet etter en akuttinnleggelse ved en psykiatrisk institusjon. Han skal nærmest ha blitt med på lasset da de fire fetterne bestemte seg for å angripe Karoli.

Da videoen fra overvåkingskameraene ble spilt av i retten, fikk rettens medlemmer se det brutale angrepet. De tiltalte angrep med machete, kniv, øks, balltre og et brekkjern.

Søsteren til René og Alex så filmen gjennom lerretet som var spent opp foran tilhørerbenkene. Da voldshandlingene tegnet seg på lerretet, utbrøt hun:

— Det er mord, det der.

Flere andre stemte i, men fikk raskt beskjed om å være stille.

Alex «Dolla» Karoli på vei inn i retten. Foto: Olav Olsen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Malmö herjes av drap og bombeeksplosjoner. Likvideringen av en gjengleder kan være forklaringen.

 2. A-MAGASINET

  Lille julaften 1955 kom norsk politi og barnevern og tok med seg moren

 3. A-MAGASINET

  Denne videoen utløste de verste opptøyene i byens historie. Frykten er at det kan skje igjen.

 4. OSLO

  I sommer får du fiskegaranti i Marka

 5. OSLO

  Hvordan lurer du storørreten? Stig Werner lærer deg «å lese» et vann, effektiv kasteteknikk og smarte knep med sluk, dupp og metemark.

 6. OSLO

  Historiske Osloby: En gang hadde vi fabrikker