Oslo

Brakkebygrenda: Kastes ut for andre gang

Okkupantene har fått varsel om å være ute innen 1. februar.

Mellom busser, campingbiler, hytter i trærne og brakker har Anine Nonshaugen (t.v.) og Andie Andersson laget seg et hjem. Kommunen krever at tomten blir ryddet, og eieren har gitt frist til 1. februar.
  • Wasim K. Riaz
  • Olav Eggesvik
    Journalist
Det var harde fronter da politiet bisto namsmannen med å kaste ut okkupantene i Brakkebygrenda i mai 2008. 30–40 okkupanter ble fjernet fra området etter at politiet måtte bruke tåregass.

Med unntak av hunden som virrer rundt, er det ingen stor oppstandelse i Brakkebygrenda i St. Halvards gate 27. På bordet ligger et laminert varsel fra advokatfirmaet Wikborg Rein, sendt på vegne av eierne: Okkupantene må være ute innen 1. februar.

SE TIDSLINJEN: St. Halvards gate 27 fra 1980 frem til i dag

Det skremmer ikke Anine Nonshaugen og Andie Andersson. De har kontaktet kommunen for å komme i dialog og forsøker også å snakke med advokatfirmaet som representerer eieren.

— Det er en dramatisk situasjon å miste boligen sin. Det ligger mye arbeid bak dette, og vi er ikke ferdige med prosjektet, sier Nonshaugen, mens hun serverer en kopp kaffe i en av brakkene. Både Nonshaugen og Andersson har tro på at de fortsatt vil få bli.

Prosjekt

Brakkebygrenda er, ifølge beboerne selv, et boligprosjekt der dugnad er en del av huseieren. De som bor der, driver med prosjekter eller jobber. Noen sparer penger til å kjøpe en bolig, mens andre setter i stand en seilbåt. Alle avgjørelser tas demokratisk.

Les også: St. Halvards gate 27 - tomten som fikk være i fred

Gjerdene rundt tomten er dekket med kamuflasjenetting. I et tre er det en hytte. Det står digre kjøretøy, busser, campingbiler, som er gjort om til permanente hjem, små hytter på bakken og to brakker.

- Dere bor her ulovlig. Har dere noen forståelse for at dere blir kastet ut?

— Nei, vi bor ikke her ulovlig. Det har vært en stilltiende aksept hele veien. Så lenge det ikke foreligger planer for tomten, ser vi ingen grunn til at de skal kaste oss ut, mener Nonshaugen.

Jobber mot bystyret

2008 var forrige gang okkupantene i Brakkebygrenda ble kastet ut, etter å ha vært der siden 2000. I 2010 kom de tilbake igjen. Hva som vil skje denne gangen, er ikke sikkert.

- Hvordan vil dere forholde dere hvis dere blir kastet ut?

— Å bli kastet ut vil sette mange følelser i sving, men vi forholder oss passivt til utkastelsen, sier Nonshaugen.

En underskriftskampanje har allerede samlet mange underskrifter, ifølge de to. De jobber også med å få saken opp i bystyret.— Nå tenker vi mer på hvordan vi kan forhindre at det vi blir kastet ut, sier Andersson.

Pålegg fra kommunen

Advokat Line Ravlo-Losvik representerer eieren av eiendommen. Hun sier at det er Plan- og bygningsetaten (PBE) som har gitt eieren pålegg om å rydde tomten. Derfor har beboerne nå fått varsel om å flytte ut.

— Etaten har gitt eieren pålegg om å rydde tomten til 30. april. Derfor har vi startet denne prosessen med å gi beboerne et varsel. Hvis ikke de følger varselet, vil saken havne i retten. Vi håper imidlertid på en dialog med beboerne, slik at vi slipper å gå i retten, sier Ravlo-Losvik.

- Hva vil skje med eiendommen videre?

— Det er ikke klart akkurat nå. Det jobbes med planer for å videreutvikle eiendommen. Vi vil foreløpig ikke komme med detaljene, svarer advokaten.

- Mange har kritisert eieren fordi hun har latt eiendommen forfalle i årevis. Hva sier du til det?

— All utvikling av eiendom tar tid. Sånn sett er ikke dette unormalt. Eieren forholder seg til PBE, sier Ravlo-Losvik.

- Uvanlig sak

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) sier til Osloby at dette er en uvanlig sak, men håper nå at eieren forholder seg til fristene fra PBE:

— Dette har vært en uvanlig sak hele veien. Kommunen prøvde i sin tid å ekspropriere eiendommen, men hadde ikke hjemmel for det. Nå håper vi at eieren forholder seg plan- og bygningsloven og de fristene PBE har gitt, sier byråden som ikke underslår at hele prosessen har tatt uvanlig lang tid.

Tomten er i dag regulert til barnehage og bolig.

— Vi håper eieren bygger barnehage og bolig, men eieren har rett til å klage over dette. Akkurat som alle andre har det, sier Fredriksen.

Les også

  1. Jul i Brakkebygrenda

  2. - Bråkte verre enn pønkerne

  3. Tåregass mot demonstranter

  4. Anbefaler tvangssalg

  5. Okkupanter med politiet som nabo