Oslo

Løftet Tøyen sammen med naboene

Sammen med et knippe naboer dro Tonje Tornes og Bjarte Breiteig i gang Tøyenkampanjen i 2008 under mottoet "Løft ditt eget naboag".

Under mottoet "Skap ditt eget nabolag" dro Tonje Tornes, Bjarte Breiteig og et knippe andre naboer i gang Tøyenkampanjen.

  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist
  • NB! Avstemningen er nå avsluttet, og vi legger nå sammen stemmene fra nettavstemningen her med stemmene fra SMS-avstemningen. Vinneren offentliggjøres før jul.
    Osloby kårer årets Oslo-borger 2015 — og vi trenger din hjelp. Her ser du hvem som er nominert - og hvordan du kan stemme på din kandidat.

Da Tøyenkampanjen startet i 2010, var målet var å skape et bedre miljø i en uglesett bydel. Et av de første tiltakene var å lage jul på Tøyensenteret. Etter hvert er det blitt flere aktiviteter og arrangementer. Nå har Tøyenkampanjen 7000 følgere på Facebook. Tankegangen er at alle kan bidra med litt for å skape engasjement og tilhørighet.

— Politiet fortalte om et miljø belastet med dophandel. Folk var frustrerte og redde. Jeg gikk nedbrutt hjem, forteller Tornes.

- Vi ønsket å leve og oppdra barnet vårt i et vanlig nabolag, noe andre tar for gitt, forklarer Breiteig.

Stadig flere butikker ble lagt ned. Det lokale næringslivet var i ferd med å gi opp. Frigitte lokaler ble fylt av enda flere sosiale tiltak for hovedstadens vanskeligstilte.

— Alt byen hadde problemer med, ble lagt til Tøyen. Det ble tydelig for oss: Her på Tøyen var folk redde for hverandre. Dette var også tydelig på de mange barne- og ungdomsflokkene som drev rundt i gatene etter mørkets frembrudd. På dagtid var stemningen i skolegården ubehagelig, sier Tornes.

Brettet opp ermene

Paret lurte på om de burde flytte, men valgte å bli. De ville heller ta grep for å få et godt nabolag.

— Det begynte med at vi arrangerte jul på Tøyensenteret sammen med noen naboer. Vi bakte pepperkaker og boller, skaffet bord, stoler, grill og trekkspillmusikk, forteller Tornes.

"Fra folket til folket – for et bedre Tøyen!" ble det ropt utover senteret.

Vendepunkt

Den desemberdagen skjedde det noe.

- Tøyen hadde vært et sted hvor man så bort, hvor man kastet søppelet på bakken, et sted hvor ingen brydde seg. Denne ettermiddagen hilste folk og smilte til hverandre. Det oppsto et vi, sier Tornes.

— En gammel dame hang over gåstolen sin og gråt. Hun hadde aldri opplevd noe sånt i løpet av sine 20 år på Tøyen, forteller Breiteig.

— Rusmisbrukerne grillet marshmallows sammen med barna. Og folk fra alle kulturer gikk sammen rundt juletreet, minnes Tornes.

Desemberdagen i 2010 ble et vendepunkt.

— Vi skjønte at det var mulig for vanlige folk som oss å gjøre en viktig forandring, sier Breiteig.

— I stedet for å klage og syte og be politikerne ta grep, er vår filosofi: Hva kan vi gjøre? Vi oppdaget at det var mange som gikk med de samme tankene. Overalt var det folk som sa: Hva kan jeg bidra med? forteller Tornes.

Stort engasjement

Mange har engasjert seg. I dag er Tøyen kjent for sine aktive og engasjerte beboere. Gatefester arrangeres stadig.

Tøyenravnene gjør området tryggere på kveldstid, og beboerne har startet Tøyen sportsklubb, forteller Tornes.

— Den "hvite flukten" fra skolen har snudd. Barneflokkene er hentet inn fra gaten til gratis aktivitetsskole. Det har oppstått en stolthet over å være fra Tøyen. Vi er del av noe mye større enn oss selv, forteller Breiteig.

De er glade for alle som bidrar med lite og stort. - Når man bidrar, føler man tilhørighet, sier Tonje Tornes.