Oslo

Hopp uti! Alle byens strender er nå renvasket

Badevannet på Sørenga og Sollerudstranda er friskmeldt igjen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist

Bymiljøetaten frarådet bading på Sørenga og Sollerudstranda i forrige uke fordi vannkvaliteten var dårlig etter det kraftige regnværet.

Når det er målt dårlig vannkvalitet tas det nye prøver raskt. Det tar et par dager før prøvene er analysert.

– Vi tok en omprøve mandag. Den viste at kvaliteten er god igjen. Resultatet var som forventet. Siden det var fint vær og lite regn forrige helg, kunne vi friskmelde både Sørenga og Sollerudstranda. Så nå er alle strendene i Oslo friskmeldte, sier Hans Kristian Daviknes, som jobber med badevannskvalitet i Bymiljøetaten.

Strendene nær elveutløp utsatt

Det er de strendene som ligger nær elveløp som er mest utsatt for dårlig vannkvalitet etter regnskyll. Sørenga ligger nær Akerselvas utløp. Og Sollerudstranda ligger nært Lysakerelvas utløp, og er derfor mer utsatt enn strender som ligger lengre fra elveutløp.

Vasker med seg avføring

– Når det kom såpass mye regn som det gjorde i forrige uke ble det høy vannføring i elvene. Alt regnvannet vasker det med seg avføring fra dyr og mennesker nedover. Det igjen kan føre til dårligere vannkvalitet ved strendene, forklarer Daviknes.

Solen ordner opp

– Bakteriene dør ekstra fort når de får sollys på seg. Så de siste dagene med sol har bidratt i riktig retning, sier han.

– Hvor lenge skal dere måle vannkvaliteten utover?

– Etter planen måler vi ut august, men blir det varmt og fint utover i september så fortsetter vi å måle, sier Daviknes.

Bad mens vannet er rent

Les mer om

  1. Bymiljøetaten
  2. Oslo
  3. Vær