Hvem vil flytte inn i «skuret» på Vippetangen?

Har du en kjempeide, men mangler et sentralt plassert lokale på ett mål, så kan Oslo Havn kanskje hjelpe deg.

Helt ytterst på Vippetangen, med sjø på tre kanter, ligger Skur 40. I dag er det i hovedsak lager. Oslo Havn ønsker seg mer publikumsrettet aktivitet i skuret som ligge på det som om noen år blir siste etappe i fjordbyutbyggingen.

Kanskje kan Vippetangen endelig få det konditoriet som Øystein Sunde har sunget om i mange tiår?

Helt ytterst på Vippetangen, cirka en kilometer fra både Oslo S og Rådhusplassen, ligger Skur 40. Det er på tusen kvadratmeter grunnflate pluss en liten mesanin, det er ti meter under taket, og brukes i hovedsak som lager.

Oslo Havn ønsker å fylle skuret med publikumsrettet aktiviteter i fem år fremover. Det er også mulig å leie sør— og vestvendt uteplass i tilknytning til skuret.

Til utbygging begynner

— Det kan bli lenger, men vi garantere en leieperiode på fem år. Hvis det drar ytterligere ut før alle planer er klare og utbyggingen av Vippetangen kan begynne, så kan den bli forlenget, sier prosjektleder Erlend Pehrson i Oslo Havn.

  • Det er mange tanker og ideer for hva som skal komme når Vippetangen bygges ut. Kanskje blir det her akvariet i Oslo til slutt lander?
    Bortsett fra at den må komme til enighet med en eventuell leier om økonomien, så krever ikke Oslo Havn annet enn at en seriøs aktør skal utvikle et bærekraftig driftskonsept som kan gi skuret en «folkelig, utadrettet profil».
Slik ser Skur 40 ut i dag.

— Vi ønsker primært helårsdrift, men er ellers åpen for alt fra galleri via serveringssted til museum. Her er det bare fantasien som setter grensen. For oss er dette også et pilotprosjekt som vi ønsker å bruke til å teste om publikumsinteressen for Vippetangen er så stor som vi tror. - Hva kan det brukes til?

— Mye. Skuret har strøm, vann og spillvann, men det er gammelt og har nok behov for tilrettelegging. Ender det med at noen skal drive serveringsvirksomhet, så er det mulig at noe av dette må oppgraderes.

Reell interesse?

- Hvordan er interessen blant mulig drivere?

— Noen har allerede meldt interesse etter å ha hørt rykter om skuret. Hvor reell interessen er, vet vi ennå ikke. Konseptet ble lagt ut på fredag og vi skal ha en felles visning for alle interessenter mandag 22. februar. Vi har satt søknadsfristen til 1. april, sier Pehrson, som håper at skuret er fylt med aktivitet i løpet av høsten, eller senest om et års tid.

- Selv om Vippetangen på sett og vis er midt i byen, er den likevel litt i huttaheita?

— Ja, man kan kanskje si at Vippetangen er et hvitt sted på kartet for mange i Oslo, men det vil endres! Området er sentralt, vi ser at stadig fler bruker havnepromenaden og Fjordbyen blir gradvis utviklet utover mot Vippetangen, sier Pehrson.