Inga Marte Thorkildsen (SV) går av som byråd

Går av med øyeblikkelig virkning og erstattes av Sunniva Holmås Eidsvoll (SV). – Nå skal jeg rett og slett ta en timeout, sier Thorkildsen.

Inga Marthe Torkildsen har vært byråd i seks år.

Byrådsleder Raymond Johansen gjør endringer i sitt byråd:

Inga Marte Thorkildsen går av som byråd for oppvekst og kunnskap. Sunniva Holmås Eidsvoll tiltrer.

Etter det Aftenposten får opplyst, er dette noe som har vært planlagt over noe tid, og noe Thorkildsen og Eidsvoll skal ha vært enige om. Thorkildsen skal ikke ha vært innstilt på å fortsette etter 2023, og mente det nå var et naturlig tidspunkt å gjøre et skifte.

– Nå skal jeg rett og slett ta en timeout, tenke meg om og vurdere hva jeg vil videre. Så kjenner jeg meg selv såpass godt at jeg veit at jeg temmelig snart får lyst til å bruke alt engasjementet mitt på noe annet viktig, skriver Thorkildsen på sin Facebook-profil.

Hun skriver videre at de to ble enige om å «sette en fot i bakken etter valget».

– Når jeg er klar på at jeg uansett ikke skal være med veldig mye lenger, mens hun vil det, var dette et bra tidspunkt å foreta endring på, skriver hun.

Sunniva Holmås Eidsvoll overtar som byråd for oppvekst og kunnskap. Her er hun sammen med byrådsleder Raymond Johansen under tirsdagens pressekonferanse.

SVs initiativ

Endringen trer i kraft tirsdag 19. oktober 2021 kl. 10.00, altså øyeblikkelig. Thorkildsen har allerede endret beskrivelsen på sin Facebook-profil til «tidligere byråd».

På en pressekonferanse tirsdag understreker Raymond Johansen at dette har vært SVs og Inga Marte Thorkildsens initiativ.

– Inga Marte Thorkildsen har sagt at hun ikke ønsker å være med så mye lenger og at det nå er et naturlig tidspunkt å gå av, i god tid før neste kommunevalg. Jeg synes det er god timing, sier Johansen.

Thorkildsen går av etter til sammen seks år som byråd. Fra 2015 til 2017 var hun byråd for eldre, helse og sosiale tjenester før hun i 2017 ble utnevnt til byråd for oppvekst og kunnskap. Hun er dermed SVs lengstsittende byråd.

Kontroversiell

Den avtroppende byråden har stått i en rekke vanskelige saker knyttet til Oslo-skolen, Utdanningsetaten og avgangen til tidligere utdanningsdirektør Astrid Søgnen.

– Hvis du driver med politikk på det nivået vi gjør og overhodet ikke er kontroversiell, så er du i alle fall ikke noen god politiker. Og Inga Marte er en god politiker, sier Johansen til Aftenposten, på spørsmål om hun er en kontroversiell politiker.

Han gir henne gode skussmål:

– Thorkildsen har vært en sentral del av det rødgrønne byrådet siden starten, og har lagt ned en enorm innsats for barn og unge i Oslo. Hun har forvaltet en offensiv satsing på skolen og de ansatte og kvalitet i barnehagene. Jeg vil særlig takke henne for viktig og godt lederskap gjennom koronapandemien, sier byrådsleder Johansen i pressemeldingen.

Thorkildsen blir nå SVs første vara i bystyret.

– Stor dag

Den nye byråden Sunniva Holmås Eidsvoll skriver på sin Facebook-side at det er en stor dag.

– Det blir store sko å fylle etter verdens beste Inga Marte Thorkildsen, skriver hun.

Eidsvoll har ti års erfaring fra Oslo-politikken. Hun har vært gruppeleder for SV i bystyret i Oslo siden 2015. SV-politikeren har også ledet Oslo SV siden 2017. Eidsvoll er utdannet samfunnsøkonom, og har tidligere vært daglig leder i Natur og Ungdom, leder i Operasjons dagsverk og analytiker i Statkraft.

– Jeg er kjempeklar for å sitte i gang med denne oppgaven. Det å ha ansvar for barn og unges oppvekst er en av de viktigste oppgavene i byrådet, sier Eidsvoll.

– Når jeg nå takker av, så er det i trygghet om at min etterfølger vil gjøre en kjempejobb. Sunniva Holmås Eidsvoll er dyktig, hardtarbeidende og engasjert, med lang erfaring både som gruppeleder og leder av Oslo SV, skriver Thorkildsen.