Oslo

Én centimeter snø stenger 120 parkeringsplasser

Fredag kveld er det varslet snø. Bitte litt, 1,3 millimeter nedbør, skal det komme i Oslo. Dermed ruller Oslo kommune i gang sitt nye brøyteregime i Sognsveien, Ullevålsveien og Akersgata. 120 parkeringsplasser fjernes.

Fra rundt klokken 16 fredag kveld blir det parkeringsforbud på 120 parkeringsplasser Sognsveien, Ullevålsveien og Akersgata. Roald Johansen (til v.) og Tore Galby fra Vaktmesterkompaniet sørget i ettermiddag for at skiltene ble satt ut.
 • Astrid Løken
  Astrid Løken
  journalist

NB! I en tidligere versjon av denne saken var antallet p-plasser som rammes oppgitt til 250. Det var Oslo kommune selv som oppga dette tallet. Fredag ettermiddag opplyser kommunen at riktig antall p-plasser skal være 120.

Onsdag skrev Aftenposten om det et helt nytt brøyteregime som skal testes ut i Akersgata, Ullevålsveien og Sognsveien.

 • Les også: Her kan du lese mer om det
  I disse gatene ligger omtrent 120 parkeringsplasser på innsiden av sykkelfeltet. Det skaper problemer for vintersyklistene. Bilene drar nemlig med seg snø ut i sykkelfeltet når de kjører ut fra parkeringsplassen. Da blir sykkelfeltet ubrukelig.

Skal bli enklere å sykle på vinterføre

For å løse problemet med snø i sykkelfeltet vil kommunen sette opp parkering forbudt-skilt 24 timer før det er meldt at det skal begynne å snø. Skiltene må stå ute 24 timer før de gjelder.

Når parkeringsplassene er tomme for biler, er det enklere for entreprenøren å rydde bort all snø. Ordningen skal innføres i andre gater hvis den er vellykket.

Har sett på værmeldingen

Torsdag ettermiddag var det varslet at det vil komme inntil 1,3 centimeter snø (1,3 millimeter nedbør) natt til lørdag. Meteorologer Aftenposten har snakket med definerer det som «pyntesnø».

Torsdag ettermiddag ble skiltene plassert ut.

— Da kan forbudet håndheves et døgn senere, altså fredag kveld, sier Liv Jorun Andenes, kommunikasjonsrådgiver i Sykkelprosjektet

 • Ifølge værmeldingen skal det begynne å snø fredag kveld, og så skal det snø store deler av lørdagen. Entreprenøren vil begynne å koste sykkelfeltet idet snøen legger seg. Siden det da ikke står parkerte biler på innsiden, unngås problemet med at snø dras ut i sykkelfeltet, sier Andenes.

- Det er ikke så mye snø som skal komme. Må dere virkelig stenge så mange parkeringsplasser for så lite snø?

— Det skal ikke store snøfallet til før sykkelfeltene blir ubrukelige. Når det er sagt, så er det dette et prøveprosjekt. Vi vil evaluere og eventuelt justere mengden snøfall som skal utløse dette tiltaket, sier hun.

- Ta en prat på bakrommet

Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i Norges Automobil-Forbund (NAF) synes det begynner å bli vel mye nå.

— Vi i NAF støtter tiltak som bedrer fremkommeligheten for syklister i byen, men dette går for raskt. Folk har ikke fått anledning til å områ seg, sier hun.

— Dette kan bli oppfattet som plaging av bileiere. Jeg tror byrådet bør ta en samtale på bakrommet, sier Sagedal.

- Bortsett fra en liten gruppe prinsippfaste syklister og noen få astmatikere, tror jeg det er fare for at de aller fleste begynner å oppleve at byrådet ikke er på lag med befolkningen, sier hun.

- Fortjener skryt

Syklistenes Landsforening (SLF) jubler, og sier de har ventet over 20 år.

— Sykkelprosjektet fortjener skryt. Vi i SLF mener ikke at bilene skal ut av byen, men det er jammen på tide at det legges bedre til rette for syklistene, sier styremedlem Trond Solem i Oslo SLF.

— Jeg synes det er skuffende at NAF sier at det går for fort. Vi har tross alt ventet i 20 år på et hovedsykkelveinett som ikke ble noe av, sier han.

- Egentlig bør bilistene være fornøyd, tross alt. Statens vegvesen og Vegdirektoratet anbefaler nemlig at det ikke bør være parkeringsplasser i det hele tatt langs et hovedsykkelveinett, sier Solem.

Skiltene tas bort når ryddingen er unnagjort

Roald Johansen (til v.) og Tore Galby setter ut varslene som forbyr bruk av 120 P-plasser fordi det er varslet en drøy centimeter snø natt til lørdag.

Skiltene vil bil stående frem til det slutter å snø, og entreprenøren har ryddet bort snøen.— I det øyeblikket det slutter å snø vil entreprenøren begynne å kjøre bort all snø i gaten. Vi vil gjøre vårt ytterste for at perioden med midlertidig parkeringsforbud blir så kort som mulig. Arbeidet med bortkjøring av snø er derfor høyt prioritert, sier hun.

- Hvor mange millimeter med nedbør vil det måtte være meldt for at dere skal sette opp parkering forbudt -skilt?

— Det må vi vurdere etter hvert, sier hun.

- Hva skjer hvis snøværet uteblir?

— Da tar vi bort skiltene igjen, sier hun.

Skal bli billigere

Ifølge Rune Gjøs, direktør i Sykkelprosjektet, vil det nye regimet blir rimeligere enn dagens ordning

— Etterrydding er noe vi driver med daglig på strekninger med parkerte biler i dag. Ved å gjøre det på denne måten slipper vi å etterrydde daglig. Så hvis vi får denne ordningen til å fungere, vil kommunen også bruke mindre penger på snørydding, ser Gjøs.

 • Byrådsleder Johansen har åpenbart skiftet syn på snø, bygater og kommunens ansvar.
  Byrådet har sagt at andelen sykkelreiser skal ligge på 25 prosent innen ti år. For å få til det må også vintersyklingen øke. Andelen vintersyklister skal utgjøre minst 30 prosent av sykkelandelen i sommerhalvåret.

PS.

Det er én handikap-parkeringsplass på strekningen. Den plassen vil, ifølge Andenes, ikke bli berørt av det midlertidige parkeringsforbudet.

 • Interessert i politikk? Vi anbefaler podkasten Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les også

 1. Neste gang det skal snø blir det parkering forbudt i denne gaten

 2. Bedre brøyting = mer sykling

 3. Nå kan du påvirke hvor de nye bysykkelstativene skal stå

 4. Slik kan et bilfritt Oslo sentrum bli

Les mer om

 1. Politikk
 2. Byutvikling
 3. Samferdsel
 4. Sykkelpatruljen