Oslo

Vippetangen kan bli ny festplass

Middelalderparken og Rådhusplassen er overlesset med arrangementer. Hvis Plan- og bygningsetaten får det som den vil, blir Vippetangen Oslos nye festivalområde.

Den foreslåtte kanalen på Vippetangen skiller en ny fergeterminal til høyre fra byens nye festivalpark til venstre. Bak er den nye trikkelinjen på vei til Bjørvika.
  • Forf>
  • <forf>gjermund Jappée <

I går presenterte Plan— og bygningsetaten sine planer for fjordbyen, deriblant en stor park langs sjøkanten på Filipstad. Men planen dekker flere områder, og omfatter også visjoner for Ormsund, Alnas utløp og ikke minst Vippetangen.På utstikkeren mellom operaen og Rådhuset vil prosjektleder Stein Kolstø rive skur 39 og lage en park, dobbelt så stor som Birkelunden. Den skal etter planen kunne overta mange av arrangementene som i dag legges til Middelalderparken og Rådhusplassen.

Midt i byen

— Her er man litt lenger unna bebyggelsen, og kan ha konserter som bråker litt mer. Dette er et møtepunkt som hverken ligger øst eller vest i byen. Vi vil også åpne opp Akershus Festning mer mot disse nye områdene, sier Kolstø.Den sammenhengende havnepromenaden som planlegges fra Frognerkilen til kaiene på Ormsund, vil gå via Vippetangen. Det samme vil en ny trikkelinje.

Småbåthavn

Ved siden av festivalparken vil Plan- og bygningsetaten lage ny fergeterminal, som skal adskilles fra fastlandet med en ny kanal. Ved utløpet til Alnaelva vil Kolstø ha gjestehavner, badeplasser og en innfartsåre til korridoren mellom øyene. Men også i motsatt retning er området interessant. - Alnas utløp ligger veldig strategisk til, og danner et manglende ledd mellom Ekebergplatået og fjorden. Det er kort vei ned fra sportsaktivitetene på sletta. I tillegg vil et parkområde her fungere som en buffer mellom Bjørvika og containerhavnen.På Ormsund blir miljøbelastningene ved de tunge havneterminalene for store til en større boligutbygging. Området foreslås heller bygget ut med tanke på dem som bor i nærheten fra før.- Vi ser for oss nærsenter og næringsbygg, og også en ny småbåthavn og en park på 20 000 kvadratmeter, sier Kolstø.

2800 underskrifter mot høyhus i Bjørvika

I løpet av to dager har en underskriftskampanje mot høyhus i Bjørvika fått over 2800 underskrifter. Slagordet er "Redd fjordbyen Oslo - stopp Bjørvikamuren". Kampanjen går mot den såkalte Barcode-rekken - de opp mot 63 meter høye bygningene som er planlagt på tomtene langs sporområdet til Oslo S.Bak kampanjen står Vala Bjørnson. Hun hadde lyst til å være med på en underskriftskampanje mot de planlagte høyhusene, men da hun søkte på nettet, fant hun ingen. Da bestemte hun seg for å lansere sin egen underskriftskampanje.- Hele formålet er at folk skal kunne signere og få uttrykke hva de mener. Jeg tror det er mange som tenker og føler som meg og som har lyst til å engasjere seg, sier Vala Bjørnsson.

Les også

  1. Legger seg langflat

  2. Stor park, færre boliger

  3. Fergeboom i Fjordbyen

  4. Ferske Fjordby-innspill

På Ormsund foreslås nærsenter og næringsbygg samt ny småbåthavn og en park på 20 000 kvm.