Her koser Freya seg i kveldssolen.

Hvalrossen Freya er tilbake i Oslo etter tre dager i Bærum. Hun har funnet seg til rette på en småbåt, og publikum har allerede funnet henne.

– Jakten ble vellykket!

Mehvish Qusar gliser bredt.

Bak henne ligger den 600 kilos tunge kjendishvalrossen og snorker hørbart.

Klokken er 20.50, og Qusar har brukt de siste 3 timene på å lete etter Freya. Med seg har hun søsteren og moren sin, som ivrig tar bilder med mobilene sine.

– Vi har vært på jakt ganske lenge, forteller Qusar.

Den lille familien begynte ekskursjonen på Kongen marina, hvor Freya var å se liggende bakpå en fortøyet båt på den andre siden av Frognerkilen. Så kjørte de til Dronningen i håp om å komme litt nærmere det store sjøpattedyret.

– Vi har lest mye om Freya. Det er skikkelig gøy å endelig se henne selv, smiler Qusar.

  • Se bildene Aftenpostens fotograf tok av Freya:

Hold god avstand

Men det er ikke bare Qusar-familien som har lyst på et glimt av Freya. Mens Aftenposten var ute og fotograferte, samlet det seg raskt en flokk med skuelystne på brygga. Én stilte beredt med kikkert.

Men etter svaneangrep og advarsler fra eksperter, var det ingen i publikum som hadde lyst til å bevege seg for nær det store dyret.

«Hun er et vilt dyr på om lag 600 kg, som ikke nødvendigvis er like dorsk og klossete som man kan få inntrykk av når hun hviler. Det er derfor sterkt frarådet å bade, gå i kajakk eller lignende i området en observerer henne», skriver Fiskeridirektoratet.

De ber folk om å holde god avstand og å ta hensyn til hvalrossen.

– Hold minimum 10 meters avstand. Gjerne 30–40 meter fra båt, særlig hvis propellen går. Den kan skade henne.

Det sa biolog og hvalross-entusiast Rune Aae til Aftenposten da Freya først dukket opp i Oslofjorden 18. juli.

Det er satt opp sperringer foran båten Freya soler seg på. Kystvakten har bedt båteiere i havnen om ikke å slippe skuelystne folk inn på de private bryggene.

Det fortalte båteiere Aftenposten snakket med i Dronningen båthavn.

  • Hør Freya snorke her:

Avliving fortsatt uaktuelt

Forrige uke, før Freya tok veien til Bærum for helgen, vurderte Fiskeridirektoratet å flytte henne. Tiltaket kan bli aktuelt dersom situasjonen tilpasser seg, skriver Nadia Jdaini, fungerende kommunikasjonsdirektør i direktoratet, i en e-post til Aftenposten.

– I samarbeid med politiet følger vi utviklingen av situasjonen fortløpende. Vi kommer med mer informasjon når eventuell flytteprosess er avgjort.

Avliving er fortsatt uaktuelt, skriver hun.

– Hvalrosser er ville, fredede og rødlistede dyr. Det betyr at avliving er siste mulighet. For å kunne avlive, må det være fare for liv og helse.

Jdaini oppfordrer folk til å holde avstand for ikke å fremprovosere farlige situasjoner. Når ville dyr føler seg truet, kan de angripe, skriver hun.

– Hvis det kommer til at dyret må avlives, er dette vårt ansvar i samarbeid med veterinær fra Havforskningsinstituttet.