Oslo

Vil kjøpe fri opera-naboer

Operaen ligger an til å bli enn halv milliard rimeligere enn forutsatt. - Bruk pengene på å frigi mer plass rundt bygget, sier stortingsrepresentant Britt Hildeng (Ap).

På tomten mellom operaen og Hotel Opera er det planlagt å bygge to åtteetasjes bygninger.
  • Forf>carl Martin Nordby (foto)
  • <forf>hilde Lundgaard<

Planene om to åtteetasjes forretningsbygg kloss inntil operaen i Bjørvika har skapt heftig debatt. Mange frykter at det nye praktbygget vil bli liggende innestengt og har bedt om færre kvadratmeter og mer åpent rom. Men forslaget om redusert utbygging er blitt møtt med at det vil true spleiselaget om fellesutgiftene i Bjørvika.

Lavere utnyttelse

Men nå øyner stortingsrepresentant Britt Hildeng (a), også kalt "Bjørvikas mor", nytt håp. I går kom nemlig nyheten om at operaen ligger an til å koste en halv milliard mindre enn Stortinget har forutsatt.— Vi bør bruke noe av pengene til å få en lavere utnyttelse på disse tomtene. Dermed kan Stortinget bidra til å gi operaen den plassen den var tiltenkt i stortingsvedtaket, sier Hildeng, som mener de tiltenkte byggene vil være direkte i strid med forutsetningen om "en fremtredende plass i bybildet".Ifølge Hildeng er hennes partifelle Trond Giske helt enig i at volumet bør reduseres. Nå vil hun be om et møte med administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV), som forvalter utbyggingsavtalen for Bjørvika.- Det må jo være vilje til å bruke noe av pengene som er satt av. Stat, kommune og tomteeieren, HAV eiendom, må gå i dialog. Også Olav Thon har jo sagt at han vil bidra med et frikjøp, sier hun.

Horntvedt støtter Hildeng

Tidligere byråd for byutvikling, Grete Horntvedt, er blitt stadig tydeligere på hvor ille hun synes den massive tomteutnyttelsen blir. Hun tok i fjor initiativet til å la tre arkitektfirmaer finne bedre løsninger for tomtene. De tre forslagene blir nå behandlet av Plan- og bygningsetaten. Eksbyråden er svært glad for Hildengs innspill:- Det vil være et stort feiltrinn å bygge ned denne tomten. Hildeng har helt rett i at Stortinget bør bidra til at operaen som statlig bygg får best mulig omgivelser, sier Horntvedt.

- Usikre penger

Også Horntvedts etterfølger, Merete Agerbak-Jensen (H), synes innspillet er interessant.- Penger vil jo absolutt være en nøkkel. Men dette høres ut som ganske usikre penger, sier byråden, som ikke vil røpe sin egen mening om tomtene før hun i løpet av noen måneder sender bystyret sin anbefaling. Det er Havnevesenets eiendomsselskap, HAV eiendom, som eier de omstridte tomtene. Adm.dir. Espen Pay vil ikke antyde hva selskapet forventer å tjene på de to byggene på tilsammen 67 000 kvadratmeter. Men han gjør det klart at redusert utbygging må koste penger.- Vår oppgave er å skape verdier for eierne og for byen. Hildengs tanke er besnærende. Men la oss vente til operaen er ferdig og se på helheten. Vi kan uansett ikke bygge før 2012. Hvordan skal pengene vi sparer på Operabygget brukes? Si din mening i kommentarfeltet under.

Les også

  1. Operaen får ikke full besetning før 2010

  2. - Ser fantastisk ut

  3. Opera for folket

  4. Opera fra hele verden

Britt Hildeng (Ap) mener Stortinget bør bruke noe av pengene til å åpne mer opp mer rundt operaen.