Presenterer endringer i byrådet i Oslo. Helsebyråd Robert Steen (Ap) byttes ut.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) går ut av byrådet i Oslo og erstattes av Marte Scharning Lund (Ap).

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gjør endringer i Oslo-byrådet.

Dette er endringene:

  • Marthe Scharning Lund (Ap) blir ny helsebyråd
  • Usman Mushtaq (Ap) blir ny byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester
  • Rina Mariann Hansen (Ap) blir ny byråd for næring og eierskap
  • Robert Steen (Ap) og Victoria Marie Evensen (Ap) går ut av byrådet

– Alt Oslo trenger

Under pressekonferansen roste byrådsleder Johansen innsatsen de avtroppende byrådene har gjort. Johansen roste blant annet Victoria Marie Evensen for jobben hun gjorde for næringslivet under pandemien.

Evensen varslet allerede i høst at hun ikke ønsker gjenvalg under kommunevalget i 2023.

– Victoria gjorde det i høst klart at hun ikke ønsket gjenvalg, og ønsket seg et annet liv etter september 2023. Vi har i fellesskap kommet frem til at dette er et godt tidspunkt til å gjennomføre denne typen endring, sa Johansen under pressekonferansen.

Victoria Marie Evensen går av.

Byråd Rina Mariann Hansen går inn som Evensens erstatter. Hun er også Oslo Aps ordførerkandidat før kommunevalget i høst.

Usman Mushtaq, som nå blir byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, har tidligere vært byrådssekretær og rådgiver for Jonas Gahr Støre.

– Usman er alt Oslo trenger. Stovnergutten som ble lege, studerte økonomi, kjenner Oslos styrker og svakheter fra innsiden. Jeg ser frem til å jobbe med Usman i tiden fremover, sier Johansen.

Tidligere stabssjef blir helsebyråd

Helsebyråd Robert Steen trer ut av byrådet.

Det har den siste tiden stormet rundt Steen etter en rekke mediesaker om Oslos helsehus. I slutten av februar måtte han svare for tilstanden i Oslos helsehus i en høring i Oslo bystyre. Opposisjonen var ikke fornøyd etter høringen.

Steen varslet i januar at han trakk seg fra nominasjonskampen i Ap. Han stiller altså ikke til valg i høst.

Marthe Scharning Lund tar over Steens jobb. Hun har tidligere vært stabssjef ved byrådslederens kontor og var byråd for næring og eierskap i Oslo i 2019. Lund har også vært stortingsvara og er nå styreleder for Oslo Havn.

Blir fortsatt høring om helsehus

Selv om Robert Steen ikke lenger er byråd, vil opposisjonen fortsatt gjennomføre den planlagte høringen om helsehusene i Oslo.

Det bekrefter leder i helse- og omsorgskomiteen Cecilie Lyngby og Hassan Nawas, helsepolitisk talsperson for Høyre.

Det er allerede gjennomført en høring. Men opposisjonen mener de ikke har fått den dokumentasjonen de har krav på og vil derfor gjennomføre en høring til.

– Det blir ny høring uansett. Vi vil vurdere å kalle inn Raymond Johansen og jeg vil kalle inn Robert Steen som var ansvarlig i denne perioden, sier Lyngby.

Hun erkjenner at Steen ikke har møteplikt når han er gått av.

-Han har ingen plikt, men jeg synes han bør komme. Å stikke av midt i denne prosessen mener jeg er ganske ugreit, sier hun.

Kan kalle inn Raymond Johansen

Lyngby sier de også vil vurdere å kalle inn Raymond Johansen, samt den nye helsebyråden.

– Det er Raymond Johansen som er øverst ansvarlige, sier hun.

Steen risikerte å få et mistillitsforslag mot seg før han ble byttet ut. Nawaz og Lyngby stiller begge spørsmål ved om bystyret kan ha blitt ført bak lyset under en spørretime før jul. Finansbyråd Einar Wilhelmsen sa da, som Steens stedfortreder, at 95 prosent av de pårørende ved Ullern helsehus var fornøyd med oppholdet. Senere viste det seg at denne undersøkelsen ikke var valid.

–I lys av uttalelsene hvor man forsøkte å skjønnmale virkeligheten ved helsehusene er det naturlig at Steen også deltar i høringen, sier Nawas til Aftenposten.

Marthe Scharning Lund (Ap) blir ny helsebyråd. Her er hun sammen med byrådsleder Raymond Johansen.