Dement mann (79) gikk «hjem» i vinterkulden - ingen på sykehjemmet merket at han var borte

Først da mannen ble oppdaget av en tidligere nabo, oppdaget de ansatte at han var borte.

79 år gamle Per gikk helt fra Lilleborg helsehus på Rosenhoff til Grønland uten at de ansatte på Lilleborg visste at han var borte. Dette reagerer datteren på.

Mandag 4. januar flyttet den 79 år gamle mannen, som har demens, til Lilleborg helsehus i Dynekilgata på Rosenhoff. Der fikk han en korttidsplass, men hjemlengselen ble så stor at han tirsdag bestemte seg for å ta en tur til leiligheten sin i Platous gate på Grønland.

Iført joggebukse, pensko, boblejakke og caps tok den 79 år gamle mannen beina fatt. Han trosset kuldegradene og den sure vinden denne ettermiddagen, og kom seg helt ned til Grønland. Siden han ikke hadde husnøkler, sto han ute og frøs.

— Gikk i over to timer

På dette tidspunktet hadde ennå ingen oppdaget at 79-åringen var borte.

OPT_Lilleborg-OKvnKr66Ej.jpg

Etter en stund ble den demente mannen oppdaget av en tidligere nabo, som tok kontakt med Øyvind Stormyrbakken, styreleder i borettslaget. Han inviterte 79-åringen inn til seg selv, og ringte datteren hans, Unni Holmstrøm, som bor i Lesja kommune i Oppland. Først da Holmstrøm selv ringte Lilleborg helsehus og fortalte om faren, forsto de ansatte at 79-åringen var borte. Klokken var da 20 på kvelden, og ingen på sykehjemmet hadde sett den eldre herren på fire timer.

  • Les også: Over 4000 avvik ved sykehjem i Oslo
    — Jeg trodde ikke med en gang på at pappa hadde gått helt fra Rosenhoff til Grønland. Og overraskelsen ble enda større da jeg ringte Lilleborg helsehus: Der visste ingen at pappa var borte. Jeg reagerer ikke på at han snek seg ut fra Lilleborg, men på at ingen oppdaget at han var borte før jeg ringte. Da hadde ingen ansatte sett ham siden klokken 16. Han er dårlig til beins, så jeg anslår at han brukte over to timer på turen, sier datteren Unni Holmstrøm til Osloby.

Datteren reagerer også på at ingen oppdaget at faren manglet da kveldsmaten ble servert ved 19-tiden.

- Flaks at det gikk bra

Øyvind Stormyrbakken, styreleder i borettslaget der 79-åringen ble funnet, mener at det var flaks at det gikk bra.

Unni Holmstrøm måtte selv fortelle sykehjemmet at faren hadde vært borte i flere timer.

— Det er flaks at han kom til et sted der mange kjenner ham. I verste fall ville ingen ha sluppet ham inn. Og siden ingen visste at han var borte og ingen lette etter ham, kunne det fort ha blitt veldig kaldt. Han var for øvrig i relativ grei form da han ble funnet, sier Stormyrbakken til Osloby. Mens den rastløse 79-åringen satt hos styrelederen, prøvde ansatte på Lilleborg å få ham tilbake. Men hverken politiet eller ambulansetjenesten hadde kapasitet til å kjøre ham til Rosenhoff. Etter over to timer på Grønland ble han fraktet tilbake i taxi.

— Fredag ringte Lilleborg helsehus for å beklage hendelsen. Det viktigste for meg er likevel at de eldre blir tatt godt vare på. Nå vil jeg klage inn saken til relevante myndigheter, sier Holmstrøm.

- Burde oppdaget selv

Institusjonssjef Gerd Jensen ved Lilleborg helsehus er også glad for at det hele endte godt.

- Det burde vært oppdaget at mannen gikk hjem til sin egen bolig. Vi har et ansvar for dette, selv for pasienter som har samtykkekompetanse og selv bestemmer hvor de vil være. Vi er takknemlige for at det gikk bra med mannen og for at hans gode naboer raskt tok kontakt, sier Jensen til Osloby.

Hun legger til at Lilleborg helsehus er en åpen behandlingsinstitusjon med åpne dører, som kan sammenlignes med et sykehus. Hit kommer pasienter for opptrening etter behandling på sykehus eller utredning for å vurdere om de har behov for fast plass på langtidssykehjem. Jensen sier i ettertid at de burde ha hentet 79-åringen selv.

— Vi har rutiner for dette. Det ble umiddelbart tatt kontakt med AMK-sentralen (ambulansetjenesten) for å få bistand til å hjelpe mannen tilbake til helsehuset. Dessverre måtte de utsette hentingen av mannen flere ganger fordi de måtte prioritere andre oppgaver. Derfor ble mannen hentet i taxi. I etterkant ser vi at en av våre ansatte burde hentet mannen i taxi straks vi oppdaget ut at han hadde dratt til sitt eget hjem.