Oslo

Neppe politiaksjon mot romleiren i dag

Bydel Bjerke diskuterer fortsatt hva de skal gjøre med romleiren på Årvoll.

Bydel Bjerke skal tirsdag på ny befaring for å vurdere sikkerheten i romleiren på Årvoll. I løpet av dagen blir det satt opp nye gjerder for å gjøre området tryggere for beboerne. Foto: Monica Strømdahl

  • Espen Hofoss

I går kveld vedtok Oslo kommunes helsemyndigheter at romleiren på Årvoll skal stenges. Romfolket har så langt nektet å forlate området. I stedet har Vanessa Quintavalle, grunneieren som inviterte romfolket til tomten, hyret inn advokat Tor Erling Staff. Staff jobber i dag med en formell klage på vedtaket om å stenge leiren.

Vurderer saken på ny

Romleiren er nå lukket for utenforstående, og hverken Folk er folk eller beboerne selv ønsker å kommentere situasjonen.

I formiddag hadde bydel Bjerke et møte med den andre grunneieren, Albert Hæhre. Assisterende bydelsdirektør Kristin Enstad vil ikke kommentere hva de snakket om under møtet.

— Akkurat nå sitter jeg med en rekke fagfolk og diskuterer hvordan vi skal håndtere saken. Vi kan ikke informere mer før mot slutten av arbeidsdagen, sier Enstad.

Bydelen skal tirsdag på ny befaring for å vurdere stengingsvedtaket. Politiet er tilstede for å opprettholde ro og orden, men kommer ikke til å gjøre noe med lerien før de får en anmodning fra kommunen eller grunneier.

- Ubehagelig situasjon

Albert Hæhre ønsket ikke å snakke med pressen og snek seg ut bakveien fra møtelokalene på Økern senter.

Steinar Arnesen Foto: ESPEN HOFOSS

Også leder for Bjerkes bydelsutvalg, Steinar Arnesen (Ap), var ordknapp etter møtet.— Bydelsoverlegen har vedtatt at leiren skal avvikles. Hvordan saken følges opp blir en administrativ avgjørelse. Det kommunale kværna maler, sier Arnesen til Aftenposten

Han synes situasjonen rundt leiren på Årvoll er ubehagelig.

Les også

En trussel mot menneskeverdet

— Spesielt med folkemengdene som samler seg utenfor leiren. Noen har skjøvet romfolket foran seg. Romfolket er blitt invitert opp dit og har havnet i en konflikt og en situasjon de ikke selv har kontroll over.- Har det vært dialog mellom Hæhre og Vanessa Quintavalle i denne saken?

— Jeg vet de har snakket sammen, men det må du nesten spørre Hæhre om.

Hæhre har så langt ikke besvart Aftenpostens henvendelser.

Forholdene er utbedret

Advokat Tor Erling Staff mener vilkårene for stenging ikke lenger er til stede, fordi sanitærforholdene er utbedret og nødvendig sikring av steinmasser er utført.

– Vi mener hygienen nå er i ferd med å bli akseptabel. Det er fire toaletter der, og i løpet av dagen vil det bli lagt inn et vannsystem. I tillegg er leiren omstrukturert, slik at folk ikke bor der det er fare for ras. Det blir også satt opp ytterligere gjerder i løpet av dagen, sier Staff til NTB.