Oslo-kirker velger solcellepanel på taket

Strand kirke i Rogaland ble første gudshus selvforsynt med strøm fra solcellepanel som ser ut som skiferheller på taket. Nå følger flere kirker etter.

Med lekre solcellepaneler som på avstand ser ut som skiferplater, har Strand kirke i Rogaland blitt velsignet med mer strøm enn den trenger.

Kirkene i Strand og Sarpsborg har allerede solcelle-tak, mens takene på Fagerborg og Røa kirker i Oslo prosjekteres det med solcelleløsninger, melder Vårt Land.

– Nå venter vi bare på bevilgninger fra Oslo kommune. Jeg er optimistisk, vi har en god dialog med byrådet. De har vist at de evner å satse på grønne løsninger. Nå er det kirkens tur, sier nyvalgt leder Jostein Vevatne i Kirkelig fellesråd i Oslo.

Ris, Røa og Ullern kirker varmes i dag gjennom oljefyring. Et bytte til solceller vil koste, men det anses å være en investering som vil gagne miljø og på sikt vil lønne seg.

Strand kirke i Rogaland ble velsignet med mer strøm enn den trenger og kan i perioder selge overskuddsstrøm til Lyse Energi.

Kirkerådet, Riksantikvaren og Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter (KA) har nedsatt en arbeidsgruppe som utarbeider en veileder for dem som vurderer å installere sol­celler på kirketak, og KA opplyser at denne snart er ferdig.